Pasqual Maragall: "Catalunya està de dol amb la mort de Joan Reventós"

query_builder   13 gener 2004 00:00

event_note Nota de premsa

Pasqual Maragall: "Catalunya està de dol amb la mort de Joan Reventós"

13-1-2004

El president de la Generalitat ha visitat aquest migdia la capella ardent

Pasqual Maragall: “Catalunya està de dol amb la mort de Joan Reventós”

• El mandatari català ha lloat la vàlua política i personal de l’expresident del Parlament de Catalunya

El president de la Generalitat ha visitat avui al migdia, juntament amb el conseller en Cap i el conseller de Relacions Institucionals, la capella ardent de l’expresident del Parlament, Joan Reventós, mort la nit passada a Barcelona. Posteriorment el president Maragall  ha fet una declaració, al Palau.

“Catalunya està de dol amb la mort Joan Reventós, el que va ser un dels fundadors del moviment socialista de Catalunya, primer secretari i president del Partit del Socialistes de Catalunya (PSC), i finalment president del Parlament de Catalunya”, ha dit el president Maragall. 

“No va ser president de la Generalitat -ha explicat- i segurament que molts catalans esperaven que ho fos, però va ser aquell que va posar tot l’empeny per fer tornar el president Tarradellas de l’exili. Va ser ell, el seu partit, i la seva decisió qui el va fer tornar, perquè les forces polítiques del moment no n’estaven massa convençudes. Joan Reventós, vencedor de les eleccions de 1977, es va conformar a ser un més dels consellers, el més prominent probablement, però un més, del govern de Tarradellas, un govern d’unitat que crec va fressar el camí de la Catalunya que ara vivim”.

Per Pasqual Maragall “Joan Reventós avui hagués vist néixer una altra governació de Catalunya, la que a ell li agradava, basada en la convicció que el poble de Catalunya, la nació, ho és autènticament quan els ciutadans la fan seva; i la fan sobre la base dels drets que la nació els hi atorga i no solament en funció de la història del passat, sinó sobretot en funció dels drets”.

“És difícil que un poble s’atreveixi a seguir aquest camí- ha continuat el president- a abandonar el paraigües de la història i llençar-se al camí ample i de vegades ignot i difícil del futur, però només els pobles que s’atreveixen a això, acaben sent autènticament pobles i autènticament nacions”. 

“Joan Reventós era dels que volia una Catalunya i un poble català que no visqués només de la fidelitat del record, que s’ha de tenir i és el punt de partida, sinó també d’un objectiu final viscut i compartit, d’uns drets guanyats, d’una ciutadania creixent,  d’un creixement respectat per la nació”.

El president de la Generalitat ha lloat en la seva declaració la personalitat de l’expresident del Parlament.  “Era- ha dit- una persona al mateix temps modesta i potent, amiga dels seus amics i molt ferma en les seves conviccions, una persona que venia d’una estirp, d’una família que ja havia governat Catalunya i Espanya, l’Espanya republicana, un socialista de soca-rel, un socialista de pedra picada, un ciutadà que honora Catalunya tant com els seus representants”. “Catalunya està de dol”, ha finalitzat. 

Nota: Des d’aquest Gabinet s’enviarà fotografia de la visita del president Maragall a la capella ardent de Joan Reventós