Una llei de la Generalitat permetrà l'adopció d'infants per part de parelles homosexuals

Acords de Govern del 20 de juliol del 2004

query_builder   20 juliol 2004 17:17

event_note Nota de premsa

Una llei de la Generalitat permetrà l'adopció d'infants per part de parelles homosexuals

Acords de Govern del 20 de juliol del 2004

El Govern de la Generalitat ha aprovat un projecte de llei que atorga el dret d’adoptar infants a les persones homosexuals i les equipara, en aquest i en altres aspectes, a les persones heterosexuals. Aquesta mesura, per tant, farà possible que les parelles homosexuals adoptin menors d’edat amb els quals no hagin tingut cap tipus de vincle. També permetrà que un dels membres de la parella homosexual pugui adoptar el fill o la filla de l’altre. La futura llei eliminarà les traves existents en la normativa actual i, d’aquesta manera, Catalunya es convertirà en un dels països europeus capdavanters en matèria de família.

El projecte, impulsat pels Departaments de Justícia i de Benestar i Família, ja ha estat presentat als diputats del Parlament, a la societat civil i a diversos col•lectius que treballen en l’àmbit de la família. Després del període d’exposició pública, el projecte de llei ha recollit algunes de les al•legacions fetes pels principals col•lectius d’homosexuals de Catalunya, com l’Associació de Famílies gais i lesbianes, la Coordinadora Gai-lesbiana o el Casal Lambda. Així, les al•legacions recollides per la Generalitat han suprimit expressions relatives a la diferència de sexes per evitar incoherències amb altres articles i donar més seguretat jurídica.

El text aprovat pel Govern preveu la modificació de tres lleis anteriors, aprovades entre 1991 i 1998: la del Codi de família, la d’unions estables de parella i la del Codi de successions per causa de mort en el dret civil de Catalunya. La modificació del Codi de successions equipararà els drets successoris dels menors adoptats als que tenen els fills de les parelles heterosexuals. També modificarà la figura dels tutors, ja que fins ara no ho poden ser els qui conviuen amb el pare o la mare del menor en una relació de parella homosexual.

L’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA), que pertany a la  Secretaria de Famílies i d’Infància del Departament de Benestar i Família, serà l’encarregat de desenvolupar i aplicar el nou reglament i, per tant, de determinar la idoneïtat de les parelles per poder adoptar.

El dret civil català ja va ser el primer de tot l’Estat, l’any 1998, a legislar les parelles de fet i a reconèixer que, a més del matrimoni, la societat presenta altres formes d’unió estable i de convivència, tan heterosexuals com homosexuals. Amb aquesta iniciativa, el Govern també vol resoldre el que disposa la Resolució del Parlament europeu del setembre del 2003 sobre la igualtat de drets dels gais i les lesbianes a la Unió Europea.