Els pagesos del sector de l'oli podran cobrar els ajuts pendents per les gelades

query_builder   27 abril 2004 20:57

event_note Nota de premsa

Els pagesos del sector de l'oli podran cobrar els ajuts pendents per les gelades

El Govern ha habilitat un crèdit extraordinari per posar en marxa, de forma immediata, el pla de recuperació de les oliveres. Aquest crèdit permetrà que els pagesos puguin cobrar els ajuts establerts d’acord amb la producció d’oli de les seves finques abans de les gelades del desembre de 2001. Les explotacions més beneficiades per aquests ajuts són les Garrigues i el Segrià.

Els criteris que s’aplicaran seran en funció del nombre d’oliveres productives de cada explotació i en funció de la producció d’oli de les oliveres. Aquest sistema d’ajuts exclou les parcel•les amb oliveres improductives abans del desembre de 2001 i les que en la campanya 2002-2003 ja estaven recuperades, ja que això demostra que van patir de forma lleu les conseqüències del fred. L’objectiu és reconèixer la preferència dels pagesos realment afectats per aquesta incidència climatològica.

El Govern ha acordat autoritzar l’Institut Català del Crèdit Agrari a establir una línia de crèdit per un import màxim de 20 M€ per finançar aquests ajuts concedits pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca per a la recuperació del potencial productiu del conreu de l’olivera.

Amb l’habilitació d’aquest crèdit extraordinari es podrà fer front de forma immediata al primer pagament a compte corresponent al primer any d’aplicació del pla de recuperació de les oliveres, donat que la dotació establerta l’any 2003 per l’anterior Govern de 3.200.000 euros impossibilitava la realització de l’esmentat pagament.

DOCUMENTACIÓ ADJUNTA

• El Govern ha acordat autoritzar l’Institut Català del Crèdit Agrari a establir una línia de crèdit per un import màxim de 20 M€ per finançar els ajuts concedits pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca per a la recuperació del potencial productiu del conreu de l’olivera.

Tal i com ja havia anunciat el Govern, amb l’habilitació d’aquest crèdit extraordinari es podrà fer front de forma immediata al primer pagament a compte corresponent al primer any d’aplicació del pla de recuperació de les oliveres, donat que la dotació establerta l’any 2003 per l’anterior Govern de 3.200.000 euros impossibilitava la realització de l’esmentat pagament.

Així doncs, amb aquesta fórmula adoptada, els pagesos podran cobrar els ajuts en funció de la producció d’oli de les seves finques abans de les gelades del desembre de 2001.

Cal recordar que les comarques que varen resultar més afectades per aquestes gelades van ser Les Garrigues i El Segrià.

Concretament, els criteris que s’aplicaran seran en funció del nombre d’oliveres productives de cada explotació i en funció de la producció d’oli de les oliveres.

Per altra banda, aquest sistema preveu l’exclusió de les parcel•les amb oliveres improductives abans del desembre de 2001 i les que la campanya 2002-2003 ja estaven recuperades (ja que van patir de forma lleu les conseqüències del fred) i reconeix la preferència en la recuperació de l’activitat dels pagesos realment afectats per aquesta incidència climatològica.