Els estudis de prevenció de riscos laborals es consideraran cicle formatiu de grau superior

Acords de Govern del 24 d'agost de 2004

query_builder   24 agost 2004 18:23

event_note Nota de premsa

Els estudis de prevenció de riscos laborals es consideraran cicle formatiu de grau superior

Acords de Govern del 24 d'agost de 2004

El Govern ha acordat avui establir els estudis de prevenció de riscos laborals cicle formatiu de grau superior. La durada d’aquests estudis és de 2.000 hores i es dividiran en 1.610 hores de formació en el centre educatiu i la resta, 390 hores, es completaran amb formació en centres de treball.

La finalitat de la prevenció de riscos laborals és, principalment, aconseguir la millora de la seguretat i la salut en l’àmbit professional, d’acord amb les normes establertes. Per tal d’aconseguir aquest objectiu el professional té com a principals competències la de gestió de la prevenció en el procés de producció de béns i serveis;  l’avaluació i control dels riscos derivats de les condicions de seguretat, de l’ambient de treball i de l’organització i la càrrega de treball i l’actuació en situacions d’emergència.

Els titulats podran exercir la seva activitat professional tant en empreses grans com en petites i mitjanes empreses ja siguin de caràcter públic com privat emmarcades en qualsevol sector de l’activitat econòmica. L’ocupació dels titulats en prevenció de riscos podrien ser, per exemple, coordinador/a de prevenció, tècnic/a en prevenció o tècnic/a en seguretat i higiene.

Aquest cicle s’ofertarà aquest curs 2004-2005 als centres IES Mare de Déu de la Mercè (Barcelona), IES Milà i Fontanals (Igualada), IES de Mollet del Vallès (Mollet), IES Quercus (Sant Joan de Vilatorrada) i l’IES de Terrassa (Terrassa).

DOCUMENTACIÓ ADJUNTA

• El Govern ha aprovat un Decret pel qual s’estableix el currículum del cicle formatiu de grau superior de prevenció de riscos professionals.

El Govern, a proposta de la consellera d’Educació, ha establert el currículum del cicle formatiu de grau superior de prevenció de riscos professionals.

La durada d’aquest cicle formatiu serà de 2000 hores, amb 1.610 hores de formació en el centre educatiu i 390 hores de formació en centres de treball.

La competència general d’aquest tècnic és la de participar en la prevenció i protecció col•lectiva i personal mitjançant l’establiment o adaptació de mesures de control i correctores per tal d’evitar o reduir els riscos fins a nivells acceptables, amb la finalitat d’aconseguir la millora de la seguretat i la salut en l’àmbit professional, d’acord amb les normes establertes.

Les competències i les realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

a) Gestionar la prevenció de riscos en el procés de producció de béns i serveis.

b) Avaluar i controlar els riscos derivats de les condicions de seguretat.

c) Avaluar i controlar els riscos derivats de l’ambient de treball.

d) Avaluar i controlar els riscos derivats de l’organització i la càrrega de treball.

e) Actuar en situacions d’emergència.

Pel que fa a l’àmbit professional i de treball, aquest tècnic podrà exercir la seva activitat professional en qualsevol sector d’activitat econòmica, en general dins l’àrea de prevenció de riscos lligada directament al procés de producció de béns i serveis, tant en empreses grans com en mitjanes o petites, de caràcter públic o privat.

Pel que fa a l’àmbit funcional i tecnològic, aquest professional se situa en les funcions i subfuncions de seguretat i/o organització, prevenció, higiene industrial i anàlisi i control de riscos.

Les principals ocupacions i llocs de treball, a tall d’exemple, que podrien ser exercits un cop adquirida la competència professional definida en el perfil del títol són:

- Coordinador/a de prevenció.

- Tècnic de prevenció.

- Tècnic de seguretat e higiene