Artur Mas: "Catalunya ha de liderar les relacions del sud d'Europa amb la Xina"

El Govern de la Generalitat signa un acord de cooperació amb Guandong, la província capdavantera de la Xina

query_builder   5 setembre 2003 14:06

event_note Nota de premsa

Artur Mas: "Catalunya ha de liderar les relacions del sud d'Europa amb la Xina"

El Govern de la Generalitat signa un acord de cooperació amb Guandong, la província capdavantera de la Xina

El conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas, ha signat avui un conveni de cooperació i amistat entre Catalunya i Guandong, la província xinesa que té els  millors indicadors econòmics del país. Mas ha destacat la importància d’incrementar les relacions amb Àsia i ha assegurat que “Catalunya ha de liderar les relacions amb la Xina tant a nivell de l’Estat com a nivell del sud d’Europa”. El conseller en cap també ha recordat que “Catalunya ja lidera les relacions comercials amb la Xina dins de l’Estat, amb el 28% de les exportacions cap a aquest país i el 37% de les importacions”.

Per part de la delegació xinesa ha signat el conveni el vice-governador executiu de Guandong, Tang Bingquan. Bingquan ha vaticinat que el conveni signat avui “donarà grans èxits i obrirà una nova pàgina en les relacions entre Catalunya i Gaundong”. Ens els darrers anys, les empreses catalanes implantandes a la Xina han elegit Guangdong com a destí preferencial. Roca, Agroalimen, Ponsa i Lutca, entre altres, hi han instal•lat les seves factories.

El conveni signat avui preveu fórmules d’intercanvi i cooperació en els camps de l’economia, el comerç, la ciència i la tecnologia, la cultura, l’educació, l’esport, la salut pública i els recursos humans, entre altres.

Situació econòmica de Guandong

Guandong, amb 86 milions d’habitants, és la província econòmicament més dinàmica de tota la República de la Xina: té unes perspectives de creixement del 9% anual, els seu PIB representa fins a un 11% del total xinès, i l’índex d’atur urbà és de només el 3%. Es tracta d’una província muntanyosa i de tradició agrícola situada al sud de la República de la Xina. En els últims anys, però, ha orientat la seva economia cap al sector serveis i ha vist augmentar la seva prosperitat amb les reformes de les polítiques agràries xineses i els creixents intercanvis econòmics amb els seus veïns. Per als pròxims anys, aquesta regió puntera té com a objectius obrir els seus mercats i adaptar-se a la nova situació de Xina com a membre de l’Organització Mundial del Comerç. En els darrers anys, tota la República de la Xina, amb un mercat de 1270 milions de persones, ha experimentat un creixement espectacular: 10% de promig.

 

Relacions Catalunya-Guandong

Per al Govern de la Generalitat, les relacions amb Àsia s’han convertit en una prioritat per a la projecció exterior de Catalunya. Per això, en els últims anys el Govern català ha establert relacions de cooperació i ha fet viatges institucionals a diversos països asiàtics com la Xina o Corea.  Els intercanvis institucionals entre Catalunya i Guandong van començar l’any 1999, amb la visita del Governador d’aquesta província xinesa a Catalunya i la signatura d’una declaració conjunta sobre les relacions econòmiques i culturals. L’any 2000, el president de la Generalitat, Jordi Pujol, va visitar la Xina i Corea i un any més tard es van repetir els contactes directes entre Catalunya i Guandong. Durant aquest període de temps, s’han anat incrementant les relacions catalano-xineses tant a nivell empresarial, amb missions comercials del COPCA, com institucionals.  Entre les empreses catalanes amb major presència a la Xina, destaquen Agroalimen, Nutrexpa, Panrico, Chupa Chups, Roca, Derbi, Indo i Lucta.