Artur Mas creu que si Rodríguez Ibarra ha de defensar l'Estatut del PSC, Catalunya es quedarà "amb la pell i els ossos"

També ha advertit que l'actual crispació política al País Basc pot provocar una situació sense retorn

query_builder   30 juliol 2003 15:51

event_note Nota de premsa

Artur Mas creu que si Rodríguez Ibarra ha de defensar l'Estatut del PSC, Catalunya es quedarà "amb la pell i els ossos"

També ha advertit que l'actual crispació política al País Basc pot provocar una situació sense retorn

El conseller en cap, Artur Mas, ha advertit del perill que suposa que el president d’Extremadura, el socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, s’hagi convertit en els últims dies en el principal defensor de la proposta del PSC per un nou Estatut a Catalunya. Fent referència a la iniciativa del PSOE, favorable a una reforma de l’Estatut, i a la recent reunió entre Rodríguez Ibarra i el president espanyol, José Maria Aznar, Artur Mas ha assenyalat que Catalunya corre el risc de quedar amb la pell i els ossos si hem d’esperar que el nostre major autogovern sigui defensat per ell . Segons el conseller en cap, el PSOE vol que Catalunya no tregui el cap, que siguem tots igualets i que cada autonomia sigui exactament igual que l’altra i no es puguin diferenciar en res. En aquest sentit, Artur Mas ha mostrat la seva preocupació en el fet que Rodríguez Ibarra sigui qui hagi de defensar l’autogovern català i ha advertit que hem de procurar que no ens afaitin el que hem aconseguit. El conseller en cap ha fet aquestes declaracions durant una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio.

En aquesta línia, Mas diu que “no li sorprèn” que Rodríguez Ibarra participi amb Maragall durant la campanya de les properes eleccions de la tardor ja que, segons ha dit, “serà una prova més que els socialistes catalans formen part de la família del PSOE”. Per això, ha recordat que durant les campanyes electorals el PSC sempre acostuma a cridar els seus principals líders a nivell espanyol perquè donin suport als candidats de Catalunya. Per Mas, aquesta és “una de les grans diferències entre socialistes i CiU, perquè nosaltres els líders ja els tenim tots aquí”. Mas ha lamentat que per als socialistes “Catalunya només sigui una palanca per aconseguir la Moncloa”.

Al País Basc, “situació de no retorn”

En el transcurs de l’entrevista, Mas ha valorat també la situació política del País Basc i des d’una visió “general i no circumscrita a l’actualitat del dia” ha advertit del perill que suposa “forçar les coses fins a posar-les al límit” ja que poden portar a una situació de “no retorn”. El conseller en cap considera que “s’equivoquen aquells que pensen que les coses es solucionen arraconant el nacionalisme democràtic basc” i ho ha qualificat “d’error monumental”.

Mas creu que la situació basca s’està convertint en “un cúmul de despropòsits” i que quan s’insinua de suspendre l’autonomia basca, “el que es vol és limitar qualsevol diferenciació de personalitat d’algunes nacionalitats històriques”. En aquest sentit, Mas ha comparat les reformes estatutàries del lehendakari, Juan José Ibarretxe i la que ell defensa per Catalunya i ha assenyalat que la proposta basca “no és extrapolable milimètricament a Catalunya” malgrat que “sí s’assemblen en què ells i nosaltres estem disposats a no ajupir el cap a l’hora de defensar el nostre autogovern”.