Artur Mas: La Generalitat juga fort i ràpid perquè la Fira de Barcelona sigui la millor del sud d'Europa" [Actualitzada]

Els diferents organismes implicats en la Fira de Barcelona han signat l'acord d'ampliació del recinte firal aquesta tard

query_builder   14 febrer 2003 19:00

event_note Nota de premsa

Artur Mas: La Generalitat juga fort i ràpid perquè la Fira de Barcelona sigui la millor del sud d'Europa" [Actualitzada]

Els diferents organismes implicats en la Fira de Barcelona han signat l'acord d'ampliació del recinte firal aquesta tard

La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona han arribat a un acord per tal d’impulsar l’ampliació del recinte firal fins arribar a una superfície total de 239.000 m2, amb l’objectiu de situar la Fira de Barcelona en el primer nivell europeu. A l’acte de signatura hi han participat el conseller en cap, Artur Mas, el conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó i el conseller d’Economia, Francesc Homs.

El conseller en cap ha dit que la Generalitat està disposada a posar diners i facilitar els avals que facin falta “perquè la fira de Barcelona sigui una de les millors de la Unió Europea i la millor del sud d’Europa”. Artur Mas ha ressaltat també que l’acord signat avui no suposarà només ampliar el recinte firal sinó també millorar les infrastructures de transport públic a la zona (L-2 del Metro, futura L-9 i interconnexió entre els dos recintes firals).

 Les darreres converses dirigides pel conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, amb l’Alcalde de Barcelona, Joan Clos i el President de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, han donat com a resultat un acord que es materialitza en un conveni entre les tres institucions, a través del qual es farà viable aquesta inversió en el termini màxim de 5 anys, plantejat per la Generalitat.

El conveni, promogut pel Govern de la Generalitat i amb el consens de totes les institucions implicades, es fonamenta en el Pla Estratègic de Fira Internacional de Barcelona, aprovat pel Comitè Executiu que presideix Jaume Tomàs. Aquest Pla defineix un model de fira urbana que desplega les seves activitats en dos recintes, Montjuïc 1 i Montjuïc 2, preveient un sistema segregat d’interconnexió entre ells.

El Pla de Finançament d’aquest conveni que ha impulsat la Generalitat, a través del conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, preveu un volum d’inversió de més de 400 M€, que es finançaran al llarg del període 2003 – 2007. Aquesta inversió serà finançada amb 60 M€ d’ampliació de capital de Fira 2000, amb 75 M€ d’aportació directa de la Generalitat de Catalunya, a través d’un crèdit de l’Institut Català de Finances de 65 M€, i la resta, mitjançant deute avalat per la Generalitat.

 Al llarg de l’any 2003 s’iniciaran els tràmits necessaris per dur a terme, entre el 2005 i el 2006, l’ampliació del túnel de la Línia 2 del metro, tram Ronda Sant Antoni – Fira 2000. Amb aquesta actuació es garantirà l’accessibilitat directa del recinte de Gran Via al centre de la ciutat de Barcelona i la millora del transport públic per als barris de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

 Simultàniament, i dins de les inversions que s’han de portar a terme per a l’ampliació dels recintes de la Fira Internacional de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i les administracions locals autoritzaran la construcció d’un sistema segregat d‘intercomunicació dels dos recintes firals de Montjuïc 1 i Montjuïc 2, que acordin les administracions amb la Fira Internacional de Barcelona, que serà gestionat, prioritàriament, en règim de concessió administrativa, atorgada per la Generalitat de Catalunya.

 Finalment, la Generalitat de Catalunya proposarà com a President de Fira 2000 a un dels seus representants en el Consell d’Administració. Amb aquesta implicació de la Generalitat, les institucions públiques i la Cambra de Comerç de Barcelona es fa viable un dels grans reptes que avui té plantejada la societat catalana, com ho és dotar la Fira de les infrastructures necessàries perquè pugui desenvolupar el paper institucional, social i econòmic en els propers anys.

                                                                     14 de febrer de 2003