Aprovat el Programa de Planificació Lingüística que potenciarà l'ús del català

query_builder   20 gener 2004 16:45

event_note Nota de premsa

Aprovat el Programa de Planificació Lingüística que potenciarà l'ús del català

El Govern català ha aprovat avui el Programa de Planificació Lingüística que té com a objectiu analitzar, proposar i impulsar accions per potenciar l’ús de la llengua catalana. El Programa de Planificació Lingüística dependrà del secretari de Política Lingüística.

El Programa estarà coordinat i dirigit per un director, que tindrà com a funcions:

 

• La coordinació i l’impuls dels organismes adscrits a la Secretaria de Política Lingüística.

• La presidència del Consorci de Normalització Lingüística i l’impuls de les actuacions que en l’àmbit de la llengua fan les entitats locals de Catalunya.

• La coordinació de la Xarxa Tècnica de Política Lingüística.

• La coordinació de l’aplicació de les polítiques de foment de l’ús de la llengua catalana a partir de les orientacions establertes pel secretari de Política Lingüística.

 

El Programa de Planificació Lingüística neix amb la voluntat d’avançar en l’ús social de la llengua catalana des del màxim respecte als drets individuals dels ciutadans. Aquest objectiu necessita de polítiques transversals, fet que motiva que la Política Lingüística del Govern, fins ara dependent del Departament de Cultura, passi a dependre del Departament del Conseller en Cap.

Una de les primeres actuacions del Programa de Planificació Lingüística serà reforçar l’estructura del Consorci per a la Normalització Lingüística i l’acció d’impuls de l’ús social del català que realitza aportant noves eines als prop de 600 professionals que l’integren.

La direcció del Programa de Planificació Lingüística també obrirà de manera immediata contactes amb persones i entitats destacades en l’àmbit lingüístic i avaluarà el nivell d’aplicació de la Llei de Normalització Lingüística.

DOCUMENTACIÓ ADJUNTA

DEPARTAMENT DEL CONSELLER EN CAP

• El Govern acorda aprovar el Programa de Planificació Lingüística.

El Programa de Planificació Lingüística dependrà del secretari de Política Lingüística, i tindrà com a finalitat analitzar, proposar i impulsar un conjunt de fórmules d’intervenció per potenciar l’ús de la llengua catalana.

Al capdavant d’aquest Programa hi haurà un director, les funcions bàsiques del qual seran:

- Coordinar i impulsar l’actuació dels òrgans adscrits a la Secretaria de Política Lingüística en l’àmbit d’actuació propi del Programa i d’acord amb els criteris i orientacions fixades pel secretari de Política Lingüística.

- Impulsar, mitjançant la presidència del Consorci per a la Normalització Lingüística, les actuacions que en aquest àmbit realitzen les entitats locals de Catalunya.

- Impulsar i coordinar les activitats terminològiques de la llengua catalana i vetllar per la seva aplicació.

- Coordinar la Xarxa Tècnica de Política Lingüística.

- Coordinar l’aplicació i el desenvolupament de polítiques concretes de foment dels usos lingüístics de català a partir dels criteris i orientacions establertes pel secretari de Política Lingüística.