FGC instal·la a l'estació de Terrassa un nou sistema per al control del frau

ØLes estacions de Rubí i de Terrassa, a la línia Barcelona-Vallès són les primeres a disposar d'aquest nou sistema de validació de bitllets a la sortida

query_builder   9 juliol 2004 14:30

event_note Nota de premsa

FGC instal·la a l'estació de Terrassa un nou sistema per al control del frau

ØLes estacions de Rubí i de Terrassa, a la línia Barcelona-Vallès són les primeres a disposar d'aquest nou sistema de validació de bitllets a la sortida

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat el procés de tancament tarifari per a la validació dels bitllets a la sortida de les estacions. Es tracta d’una nova mesura per prevenir el frau entre els usuaris d’FGC i fer un control molt més eficaç del que es coneix com a frau de “salt de zona”, és a dir, viatjar més enllà de corona a la qual correspon el bitllet validat.

Les primeres estacions a disposar d’aquest nou tancament tarifari han estat la de Rubí i la de Terrassa, a la línia Barcelona-Vallès. Després del període de proves pertinent, aquestes estacions disposen d’aquest nou procés de validació de bitllets a la sortida, durant franges horàries predeterminades. El motiu pel qual aquestes dues estacions han estat el punt inicial per a la implantació d’aquest nou sistema de validació s’ha determinat per diferents paràmetres com ara el nivell de frau detectat en un estudi realitzat per FGC el novembre de l’any passat, així com la disposició de les barreres tarifàries en ambdues estacions.

Els resultats obtinguts durant les proves pilot han estat satisfactoris i han constatat l’eficiència i impermeabilitat del sistema, ja que permet identificar qualsevol tipus de frau, sobretot el de “salt de zona”, el més difícil de detectar en controls rutinaris i, alhora, el que més es dóna a FGC.

És previst que els propers mesos el nou sistema de validació a la sortida s’implanti en d’altres estacions de forma progressiva. Aquesta actuació es realitzarà paral·lelament al procés de tancament tarifari  a l’entrada, el qual finalitzarà al llarg de 2004 i suposarà el tancament total de la línia Barcelona-Vallès, i el tancament fins a Martorell de la línia Llobregat-Anoia.

Cal recordar que, segons els estudis de frau realitzats per l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità) i FGC, el “salt de zona” a la línia Barcelona-Vallès suposa el 60% del global de frau, mentre que a la línia Llobregat-Anoia suposa el 75%.