La Generalitat restaura l'església del monestir de Sant Quirze de Colera (Alt Empordà)

La Generalitat també ha signat un conveni per a facilitar la construcció d'una escola i una llar d'infants a Roses

query_builder   16 maig 2003 18:41

event_note Nota de premsa

La Generalitat restaura l'església del monestir de Sant Quirze de Colera (Alt Empordà)

La Generalitat també ha signat un conveni per a facilitar la construcció d'una escola i una llar d'infants a Roses

El director general d’Arquitectura i Habitatge del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Damià Calvet, juntament amb el director general del Patrimoni Cultural, Marc Mayer, ha signat aquesta tarda un conveni amb el president de la Diputació de Girona, Carles Pàramo, el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Jordi Cabezas, i l’alcalde de Rabós, Ernest Navarra, per a l’execució de la 2a fase de restauració del monestir de Sant Quirze de Colera, un dels monuments més notables de Catalunya. Aquesta actuació, que es preveu que comenci a finals d’aquest any, suposa una inversió total de 400.506,06 EUR (66,63 MPTA).

Història del monestir

El conjunt monumental de Sant Quirze de Colera ha estat declarat bé d’interès nacional, categoria de Monument històric. Està integrat per l’església basilical de grans dimensions (segle XI), les restes d’una església anterior, vestigis del claustre i les dependències monàstiques (segles XIV-XV) que l’envolten.

Les primeres noticies que es tenen d’aquest monestir daten del 844 i ha estat testimoni de fets històrics com la invasió de Felip l’Ardit (l’any 1285) i la de Jaume de Mallorca (l’any 1288). Al segle XV, hi ha les primeres notícies de la progressiva decadència que s’accentua fins a la desamortització l’any 1835, quan és adquirit per un general empordanès. Actualment és propietat de l’ajuntament de Rabós.

Descripció de les obres

L’obra consisteix en actuar a l’interior de l’església restaurant les pintures murals, les parets i el paviment.

Des de l’any 1995 s’han realitzat diverses intervencions en el monestir (excavacions arqueològiques, estudi de patologies, treballs d’urgència, etc).

La complexitat de les obres de restauració fa que la Generalitat les estigui executant en varies fases. En la 1a fase, l’Institut Català del Sòl (INCASOL) va restaurar les cobertes dels absis i de la nau del monestir. L’obra va tenir un cost de 252.425 EUR (42 MPTA), aportats a parts iguals per la Generalitat i la Diputació de Girona, i va finalitzar el mes d’octubre de 2001.

Pressupost

El pressupost d’aquesta 2a fase de restauració és de 400.506,06 EUR (66,63 MPTA), dels quals 150.253,03 EUR (25 MPTA) seran aportats per la Generalitat, 150.253,03 (25 MPTA) per la Diputació de Girona i 100.000 EUR (16,63 MPTA) per l’Ajuntament de Rabós. Donat que el projecte es considera del més alt interès local, l’Ajuntament de Rabós ha sol·licitat i obtingut la seva inclusió en la relació d’actuacions dels ens locals de Catalunya i, així doncs, està cofinançat amb el fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).

Aquesta obra forma part del Protocol 2002-2004 de col·laboració que han signat els Departaments de Cultura i de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de frenar el progressiu deteriorament dels nuclis antics i entorns monumentals de diferents poblacions de Catalunya. D’acord amb aquest protocol, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques destina l’1% del pressupost de les obres en infraestructures a promoure actuacions de rehabilitació i millora del patrimoni cultural.

Conveni per a la construcció d’una escola i una llar d’infants a Roses

El director general d´Arquitectura i Habitatge i membre del Consell d´Administració de l´Institut Català del Sòl, Damià Calvet, ha signat també aquesta tarda un conveni urbanístic amb l’alcalde de Roses, Carles Pàramo, per a facilitar la construcció d’una escola d’educació infantil i primària (CEIP) i una llar d’infants en aquest municipi de l’Alt Empordà.

D’acord amb el conveni, la Generalitat comprarà una finca de mitja hectàrea en el sector de la ronda. Aquesta finca la cedirà a l’Ajuntament de Roses per a l’edificació de l’escola i la llar d’infants que donaran servei a l’àrea central de la població.