La Val d'Aran tindrà un Pla d'Acció Lingüística específic

El Govern collaborarà en la confecció de terminologia en occità

query_builder   21 juliol 2004 16:51

event_note Nota de premsa

La Val d'Aran tindrà un Pla d'Acció Lingüística específic

El Govern collaborarà en la confecció de terminologia en occità

La Val d’Aran tindrà el seu Pla d’Acció Lingüística, que es començarà a aplicar a partir del 2005. Així ho ha anunciat avui el secretari de Política Lingüística, Antoni Mir, després de la reunió que ha mantingut a Salardú amb els responsables d’aquest àmbit a la Val d’Aran. A més de Mir, a la trobada també hi ha participat el cap del Departament de Cultura del Conselh Generau d’Aran, Jusèp Loís Sans, i el president de l’Institut d’Estudis Occitans, David Grosclaude. El Pla d’Acció Lingüística estarà dissenyat conjuntament pel Govern i les autoritats del Val d’Aran i inclourà l’aranès i el català.

A la reunió també s’ha constatat la necessitat d’adaptar i adequar a l’occità un gran nombre de neologismes i tecnicismes. Per aquest motiu s’ha decidit elaborar, a través del Centre de Terminologia (TERMCAT), diverses terminologies en occità sobre cinc àmbits concrets: matemàtiques, química, física, internet i medi ambient.

La Generalitat posarà a disposició de l’Institut d’Estudis Occitans i l’Institut d’Estudis Aranesi les terminologies d’aquests àmbits existents en català. Una comissió tècnica seleccionarà entre 150 i 200 termes de cada àmbit que cal adequar a l’occità de manera més urgent i s’encarregarà de fer-ne l’adaptació. En la trobada s’ha decidit que la publicació d’aquestes terminologies es podrà fer efectiva a finals d’aquest any o a principis del 2005. D’altra banda, la nova terminologia en occità quedarà incorporada a la base de dades del TERMCAT.

A més de la Val d’Aran, el domini lingüístic de l’occità s’estén pel sud de França (Gascunya, Llenguadoc, Llemosí, Guixena, Alvèrnia, Delfinat i Provença) i també a algunes zones del nord d’Itàlia. L’occità té el reconeixement oficial a Itàlia i Catalunya.

Prèviament a la trobada sobre assumptes lingüístics, Antoni Mir ha mantingut una reunió amb el Síndic d’Aran, Carlos Barrera.