El Conseller en Cap aposta per la recerca i la innovació per atreure noves inversions empresarials a Catalunya

Carod-Rovira afirma que la internacionalització de l'economia s'ha de projectar a través de la formació de qualitat

query_builder   22 gener 2004 17:00

event_note Nota de premsa

El Conseller en Cap aposta per la recerca i la innovació per atreure noves inversions empresarials a Catalunya

Carod-Rovira afirma que la internacionalització de l'economia s'ha de projectar a través de la formació de qualitat

El Conseller en Cap de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha expressat avui l’aposta del Govern d’atreure empreses multinacionals perquè s’estableixin a Catalunya des de la consciència que aquí no volem competir amb mà d’obra barata, sinó amb el valor afegit que comporta invertir en recerca, innovació, en una formació professional i tècnica de qualitat, i invertir també en la internacionalització de l’economia catalana.

Amb aquesta voluntat, “el Govern de Catalunya vol adreçar un missatge de tranquil•litat al conjunt de l’opinió pública catalana en el sentit que el fenomen de la deslocalització de certes empreses no és un fenomen estrictament català, és un fenomen que, per exemple, en el terreny de l’electrònica, es pot dir que abasta tot el conjunt de la Unió Europea”. Tot i amb això, el Conseller en Cap ha remarcat que “Catalunya està en possibilitats de competir”.

El Conseller en Cap constata que determinades empreses opten per traslladar-se a indrets on el cost laboral és molt inferior ja que, per exemple, no hi ha vacances, no es demanen determinats requisits mediambientals, o “hi ha condicions de treball que es troben molt lluny dels estàndards laborals europeus que s’han aconseguit amb grans esforços d’empresaris i treballadors al llarg dels anys”. Això fa que hi hagi empreses que optin per establir-se fora de la Unió Europea i, per tant, també fora de Catalunya.

Josep-Lluís Carod-Rovira ha remarcat que, davant aquest model empresarial,  la Generalitat ha de comprovar, en el cas d’empreses que optin per abandonar Catalunya, si les ajudes tant econòmiques com de sòl facilitades des de les diferents administracions del país “han estat usades i destinades a la finalitat per a la qual s’havien atorgat. I si es constata que no hi va haver un ús adequat dels fons destinats per la Generalitat, aleshores és de sentit comú que aquelles empreses que haguessin incomplert l’ús d’aquests diners, haurien de retornar aquests diners a les finances de la Generalitat”.

El Conseller en Cap ha remarcat que és en aquest context que cal interpretar la seva referència a la “impunitat empresarial”, no amb voluntat de generalització, sinó apel•lant al cas concret que alguna empresa incomplís l’ús de fons públics i que, per tant, hauria de retornar-los a la Generalitat. “De cap de les maneres, quan vaig parlar d’impunitat empresarial, em vaig referir a una voluntat de generalització sinó a la possibilitat que si això existís, seria una excepció en el conjunt de les empreses establertes a Catalunya”, ha conclòs.