CLOENDA DE LA SETMANA DE PORTES OBERTES A L'AMPLIACIÓ

Barcelona, 19-23 d'abril de 2004

query_builder   23 abril 2004 10:07

event_note Nota de premsa

CLOENDA DE LA SETMANA DE PORTES OBERTES A L'AMPLIACIÓ

Barcelona, 19-23 d'abril de 2004

Manquen set dies per a l’ampliació de la Unió EuropeaL’1 de maig, Malta, Xipre, Estònia, Letònia, Lituània, Txèquia, Hongria, Eslovènia, Eslovàquia i Polònia s’adheriran a la Unió Europea.

Avui, 23 d’abril, ha finalitzat la Setmana de Portes Obertes a l’Ampliació! (del 19 al 23 d’abril) organitzada pel Patronat Català Pro Europa, en el marc del projecte "Obrim les portes a l’ampliació!", que compta amb la col·laboració de la Representació de la Comissió Europea a Espanya.

31 EXPERTS

Al llarg d’aquesta setmana, un total de 31 experts en matèries de la Unió Europea i en els efectes de l’ampliació han participats en les diverses sessions de la Setmana de Portes Obertes. Els ponents, presentadors i moderadors procedien de molts i diversos àmbits: representants de les institucions de la Unió Europea, de l’administració pública –catalana i estatal -, economistes, acadèmics, periodistes i corresponsals a Brussel·les, membres de sindicats i patronals, del cos consolar, del món de la cultura i participants de programes comunitaris d’intercanvi i mobilitat.

Han ofert els seus punts de vista i valoracions persones procedents d’alguns dels països que s’adhereixen (Polònia, la República Txeca, Hongria...).

TEMES

S’ha parlat dels reptes i les oportunitats de l’ampliació, del pas històric que suposa la reunificació del continent, de les dificultats d’aquests països per adoptar el cabal comunitari, dels reptes per l’economia catalana i les necessàries adaptacions, de la riquesa cultural, dels programes per a joves, del pes de la UE en el nou escenari internacional, entre d’altres.

MATERIALS

La Representació de la Comissió Europea a Barcelona ha facilitat el material informatiu sobre l’ampliació, editat en català, que s’ha distribuït entre els més de 300 assistents que han format el públic de les diverses sessions.

350 ALUMNES

D’altra banda, i amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, durant tota la setmana uns 350 alumnes de centres escolars catalans - de Barcelona, Santa Coloma de Gramanet, El Masnou, La Garriga, Caldes de Montbui, Vilanova i la Geltrú- han visitat la seu del Patronat Català Pro Europa a Barcelona per explicar-los els elements principals de l’ampliació, visitar l’exposició sobre l’ampliació en el Centre d’Informació Europea i veure una projecció sobre aquesta matèria. Algunes de les escoles que han assistit a aquestes trobades participen amb el programa Comenius (programa de cooperació europea en matèria d’ensenyament escolar).

S’han realitzat un parell de representacions teatrals, amb la companyia Clown Fish, per explicar als més joves què és la Unió Europea, vers on s’amplia i les característiques principals de cada país.

XAT SOBRE L’AMPLIACIÓ

El dimecres 21 d’abril va tenir lloc el segon xat sobre l’ampliació que es va organitzar juntament amb la Fundació “La Caixa”, on varen participar alumnes de secundària d’escoles de Catalunya (Cerdanyola del Vallès; Barcelona i Sant Cugat) i de la resta d’Espanya:  Andalusia (Sevilla), Castella i Lleó (Valladolid, Burgos i Zamora); La Rioja (Logroño) i Madrid (Móstoles).

EXPOSICIÓ ITINERANT AL CIE

Unes 400 persones han visitat l’exposició itinerant sobre l’ampliació que aquesta setmana estava establerta en el Centre d’Informació Europea de la seu del Patronat a Barcelona, obert al gran públic per a obtenir tot tipus d’informació sobre la UE.

L’objectiu de les accions que s’han desenvolupat al llarg de la setmana ha estat  fonamentalment sensibilitzar els ciutadans catalans sobre aquest moment crucial en el procés de la construcció europea.