La Generalitat viatja a Etiòpia amb Intermón Oxfam per conèixer sobre el terreny els projectes de cooperació que s'hi desenvolupen

query_builder   28 juliol 2003 16:40

event_note Nota de premsa

La Generalitat viatja a Etiòpia amb Intermón Oxfam per conèixer sobre el terreny els projectes de cooperació que s'hi desenvolupen

La directora de l’Agència Catalana de Cooperació al desenvolupament, Anna Estrada, acompanyada de representants d’Intermón Oxfam, iniciaran demà dimarts un viatge a Etiòpia per conèixer sobre el terreny els projectes de cooperació que s’hi desenvolupen amb el suport de la Secretaria de Relacions Exteriors de la Generalitat. El viatge també té com objectiu identificar nous projectes de desenvolupament a la zona.

Etiòpia és un dels països prioritaris del Pla Director de Cooperació 2003-2006. Durant un període de quatre anys Catalunya treballarà prioritàriament a Etiòpia i per això es considera necessari conèixer sobre el terreny tant els projectes de les ONGD que reben suport de la Generalitat: Intermón Oxfam i Proyecto Visión, com les contraparts dels mateixos. El viatge també ha de servir per detectar nous projectes a desenvolupar en el futur amb altres ONG catalanes que operen al país. La intenció de la Secretaria de Relacions Exteriors, d’acord amb les directrius del Pla Director, és desenvolupar un programa integral a Etiòpia on s’integrin els diversos projectes de desenvolupament  de diverses ONGD catalanes.

Projectes amb Intermón Oxfam

La Secretaria de Relacions Exteriors cofinança diversos programes de cooperació a Etiòpia amb la fundació Intermón Oxfam. La col•laboració entre la Generalitat i Intermón Oxfam, s’ha consolidat amb la signatura d’un acord per a la realització d’un programa de desenvolupament rural integral, de dos anys de durada, que té com objectiu millorar les condicions de vida de comunitats rurals especialment vulnerables del nord d’Etiòpia tot facilitant l’accessibilitat a l’aigua potable. El projecte de creació d’un "banc d’aigua" és molt novedós, i permetrà el finançament d’un gran nombre de projectes d’accés i potabilització d’aigua i de reducció de l’impacte de les sequeres. Aquestes accions repercutiran en la millora de la salut, l’increment dels recursos productius i, sobretot, en la seguretat alimentària de la població beneficiària. L’import destinat a aquest projecte de dos anys de durada  és de 730.000 €.

A més a més, el mes passat mes de desembre es va posar en marxa un programa d’emergència alimentària per a pal•liar els efectes de la crisi causada per la sequera. El programa consisteix en la distribució suplementària d’aliments a la població infantil dels Woredas de Raya Acebo i Samre Seharti, a la regió del Tigray. Segons aquest programa el Govern català va destinar 180.000 i s’ha compromès a destinar-hi  300.000 euros més durant l’any 2003.

A banda dels projectes a Etiòpia la Generalitat dóna suport anualment a la campanya de sensibilització “Comerç amb Justícia”  d’Intermón-Oxfam.

Etiòpia és un dels països més pobres de l’Àfrica; el 88% de la població viu amb uns ingressos diaris inferiors a dos dòlars. L’esperança de vida, que actualment no arriba als 45 anys, ha anat davallant en els darrers anys, fruit sobre tot de la incidència de la sida i de les sequeres.

Proyecto Vision

La Generalitat treballa ininterrompudament des del 1997 amb l’entitat Proyecto Visión en un projecte de salut ocular a Etiòpia. L’activitat de l’entitat s’ha desenvolupat únicament al St. Louise Eye Clínic, clínica oftalmològica per al tracoma que tenen les filles de la caritat a Menkelle. Una de les activitats principals de l’entitat és l’organització de camps quirúrgics per operar cataractes i realitzar una formació continuada del personal de la clínica (aquests camps quirúrgics estan formats per metges i infermeres de Catalunya). En aquests darrers anys, el suport de la Secretaria de Relacions Exteriors ha permès crear l’Escola Universitària “Ophthalmic Medical Assistants”.  Precisament durant la seva visita a Etiòpia la delegació catalana assistirà a la cerimònia de graduació dels alumnes d’aquesta escola.