La Generalitat lliura els premis als millors projectes d'escolars catalans sobre temes relacionats amb l'energia

query_builder   16 juny 2003 10:25

event_note Nota de premsa

La Generalitat lliura els premis als millors projectes d'escolars catalans sobre temes relacionats amb l'energia

El lliurament dels guardons culmina la campanya El Recorregut de l’Energia, destinada a millorar el coneixement de la realitat energètica catalana per part dels joves

El Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó, lliurarà, avui, 16 de juny (19.00 h), al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, els premis a les cinc escoles finalistes del concurs “El Recorregut de l’Energia”. D’aquesta manera culmina la campanya didàctica destinada a fomentar entre els estudiants i professors de segon cicle de secundària de Catalunya l’interès pels temes relacionats amb l’estalvi, l’eficiència energètica i el foment de les fonts d’energia renovables. 

Reconegut com a crèdit interdisciplinari en Tecnologia i Ciències de la Natura, el material didàctic “El Recorregut de l’Energia” incorpora una vessant pràctica a partir de la qual els alumnes poden dur a terme dins les aules una sèrie d’activitats que els permeten aplicar els conceptes assimilats a nivell teòric.

El Concurs, que té l’objectiu d’optimitzar el material didàctic, proposa que cada centre desenvolupi un projecte energètic complet a partir d’una de les 15 experiències pràctiques recollides en el material didàctic “El recorregut de l’Energia”. Una altra opció consistia en desenvolupar una idea innovadora en l’àmbit de l’estalvi energètic, en la millora de l’eficiència energètica  o l’aplicació de les energies renovables. El treball culminava amb la presentació a les oficines de l’ICAEN d’una memòria on, amb l’ajuda de material àudiovisual, es descrivia l’experiència, el seu objectiu i es detallaven les conclusions a les quals s’havia arribat.

Els instituts premiats són:

El projecte guanyador, de l’IES Joan Miró de l’Hospitalet de Llobregat, porta per nom “Casa Solar”. Es tracta d’un estudi interdisciplinari emmarcat dins el pla estratègic del centre. El seu l’objectiu és proporcionar pràctiques i hàbits per millorar la relació de l’ésser humà amb l’entorn, per tal d’avançar cap a un desenvolupament més sostenible.

El centre guanyador del segon premi és l’“Escola Les Heures”, de Lleida, amb el projecte “L’Hàbitat Bioclimàtic”, que se centra en utilitzar de forma eficient els recursos que ens ofereix la natura per obtenir-ne un rendiment energètic.

“Disseny i Construcció d’un Mòbil Solar”, de l’IES Deltrebre, és el projecte guanyador del tercer premi. Es basa en la utilització d’energia solar per alimentar, a través d’una placa fotovoltàica, un telèfon mòbil.

L’IES Cendrassos de Figueres és el guanyador del quart premi, amb el projecte “Parc Eòlic”. A partir de tècniques de construcció i materials senzills, els alumnes d’aquest institut han construït una maqueta que mostra com es pot produir energia elèctrica a partir de la força del vent.

El cinquè premi ha estat concedit a l’IES Bellvitge pel projecte “Cuina Solar”, basat en la construcció de diversos tipus de cuines solars a partir de materials accessibles, com el cartró, el paper de diari i l’alumini.

El projecte es va iniciar durant el curs 2001–2002 amb la difusió del material didàctic “El Recorregut de l’Energia”, editat per l’ICAEN (Institut Català de l’Energia) –adscrit al Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat-,  juntament amb el Departament d’Ensenyament i amb la participació de la Comunitat Europea. La iniciativa va comptar també amb el patrocini de les empreses Gas Natural SDG, Iberdrola i Repsol IPF.

Els cinc projectes guanyadors han hagut de superar un procés de selecció realitzat per un equip de tècnics designat per l’ICAEN que, després d’avaluar les memòries rebudes, van realitzar una preselecció d’on van sorgir els 25 projectes finalistes. Finalment, un jurat composat per representants de la Direcció General d’Energia i Mines, el Departament d’Ensenyament i el mateix ICAEN, ha escollit els cinc millors projectes.