La Generalitat i un grup d'entitats bancàries col·laboren en la creació d'una guia de finançament per a empreses

query_builder   30 abril 2003 17:15

event_note Nota de premsa

La Generalitat i un grup d'entitats bancàries col·laboren en la creació d'una guia de finançament per a empreses

Guies de Finançament per a Empreses, que tenen com a objectiu posar a l’abast de les empreses catalanes un instrument de consulta, que els serveixi de complement per decidir l’estratègia financera de la seva empresaÉs la primera vegada que la Generalitat i un grup d’entitats financeres col·laboren conjuntament en la creació d’una obra financera

PRESENTACIÓ DE LES GUIES DE FINANÇAMENT PER A LES EMPRESES

La Generalitat i un grup d’entitats bancàries, per primera vegada, col·laboren conjuntament en la creació d’una guia de finançament per a empreses

Segons estudis recents, aquelles empreses que duen a terme una bona gestió interna redueixen en un 20% les seves necessitats financeres. Aquest és el primer pas que ha de seguir l’empresari a l’hora d’optimitzar els seus recursos finances. A partir d’aquí, la Generalitat i un grup d’entitats bancàries han creat unes Guies de Finançament per a Empreses, que tenen com a objectiu posar a l’abast de les empreses catalanes un instrument de consulta, que els serveixi de complement per decidir l’estratègia financera de la seva empresa.

Es tracta de dues guies de fàcil consulta i orientació pràctica perquè esdevinguin una eina de consulta diària. El conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó, ha presentat aquest matí les Guies de Finançament per a les Empreses, davant una àmplia representació d’empresaris catalans.

Aquestes guies han estat elaborades pel CIDEM (Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial), el COPCA (Consorci de Promoció Comercial de Catalunya), l’ICF (Institut Català de Finances) i tres entitats financeres (La Caixa, el Deutsche Bank i el Banc de Sabadell). És la primera vegada que la Generalitat i un grup d’entitats financeres col·laboren conjuntament en la creació d’una obra financera.

L’obra està formada per la Guia de Finançament per a Empreses: Operacions d’Exterior, i la Guia de Finançament per a Empreses: Operacions Domèstiques. El seu contingut mostra a l’empresa com finançar les seves operacions, ja siguin d’àmbit internacional com domèstic. Dóna informació sobre els diferents mitjans de pagament, la cobertura de riscos o els instruments de finançament. També disposa d’un ampli recull sobre els programes de suport al finançament impulsats per la Generalitat.

Paral·lelament a la presentació d’aquestes Guies, el CIDEM ha signat un conveni de col·laboració amb les entitats que han participat en la seva elaboració amb l’objectiu de dotar de continuïtat aquest suport a les empreses. L’acord ha estat signat pel director del CIDEM, Antoni Gurguí; el president del Comité Executiu del COPCA, Jaume Angerri; el conseller delegat de l’ICF, Josep Molins; el subdirector general adjunt de Banc Sabadell, Josep Tarrés; el Subdirector General de La Caixa, Joan Fàbrega, i el director de Banc d’Empreses del Deutsche Bank, Esteve Sarroca.

A través del conveni, aquestes entitats donaran suport a les empreses catalanes en les seves operacions de finançament, tant d’àmbit nacional com exterior. Aquesta col·laboració inclou també la participació de les entitats en la revisió i consens de contingut per dotar l’obra d’aquesta visió pràctica i de mercat; la difusió de les guies, entre els seus clients; jornades i seminaris, com a ponents; a més de donar suport al projecte.

Finançament a la innovació

L’impuls i l’elaboració d’aquestes guies s’emmarca dins del Programa de finançament del Pla d’innovació de Catalunya, que té com a objectiu principal la recerca de recursos financers per a projectes que sorgeixin de la resta de programes del Pla: Gestió de la innovació, Digitalització, Producció i logística, Nous emprenedors i Mercat tecnològic.

Amb aquest Programa, el CIDEM posa a disposició de les noves empreses de base tecnològica tots els recursos econòmics a través d’ajuts, deute o capital. El seu objectiu és aconseguir mobilitzar recursos procedents del sector privat, la Comissió Europea, l’Estat i el Govern de la Generalitat, alhora que esdevenir un punt d’informació sobre els productes i l’oferta financera que opera a Catalunya.

En concret, el CIDEM destina des del 2001 uns 150 milions d’euros a ajudar i assessorar el desenvolupament d’empreses de base tecnològica des de la seva fase inicial fins a la seva consolidació. Una xifra que s’emmarca dins dels 1.500 milions d’euros –procedents d’altres entitats com l’Estat, la Unió Europea i les institucions privades– destinats a finançar la innovació a Catalunya.