La Generalitat dóna suport a projectes empresarials de cooperació al desenvolupament

El COPCA impulsa la incorporació del sector empresarial com a nou agent de la cooperació al desenvolupament

query_builder   27 febrer 2003 16:11

event_note Nota de premsa

La Generalitat dóna suport a projectes empresarials de cooperació al desenvolupament

El COPCA impulsa la incorporació del sector empresarial com a nou agent de la cooperació al desenvolupament

Representants de les entitats empresarials catalanes s’han reunit a la seu del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya (COPCA) per debatre el paper que ha de jugar el sector empresarial en la cooperació al desenvolupament.

La Generalitat de Catalunya dóna suport actualment a 14 projectes de cooperació tècnica al desenvolupament a través del Programa d’ajuts per a l’impuls de la participació dels agents empresarials catalans en la cooperació al desenvolupament.

L’instrument, que mobilitza 2.126.254,75 €, dels quals 1.498.502,17 € són aportats per la Generalitat, és fruit de la col·laboració entre la Secretaria de Relacions Exteriors del Departament de la Presidència, i el COPCA del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme.

L’objectiu és promoure la participació de l’empresa catalana entre els nous agents de la cooperació en els seus àmbits d’especialització tal com preveu la llei catalana de cooperació. A la reunió s’han plantejat tres línies fonamentals: l’element de diferenciació i valor afegit dels projectes de cooperació tècnica al desenvolupament realitzats per entitats empresarials catalanes, els obstacles i factors d’èxit que es troben aquestes entitats per assolir els objectius plantejats en els projectes, i les motivacions que duen al sector empresarial a participar en la cooperació al desenvolupament.

Respecte al valor afegit que poden aportar les entitats empresarials catalanes en els projectes de cooperació al desenvolupament, es recordà que el sector empresarial ha estat un actor clau en la creació de riquesa i progrés a Catalunya, on s’ha generat un model de creixement basat en un teixit econòmic format essencialment per petites i mitjanes empreses.

L’empresa catalana ha estat acompanyada en aquest procés per associacions, cambres de comerç i indústria, patronals, laboratoris tecnològics i centres de serveis, que han desenvolupat un important saber fer en la prestació de diversos serveis de representació, formació, informació, innovació, internacionalització,...

Pel que fa als factors determinants per a assegurar l’èxit dels projectes, s’ha coincidit en la necessitat de dos elements claus: la capacitat d’adaptació dels models a les necessitats i realitats dels països beneficiaris, i l’existència d’un organisme local prou sòlid, i amb un clar compromís amb els objectius del projecte i la seva sostenibilitat futura.

Per últim, el debat ha estat il·lustrat pels casos dels propis projectes endegats per les entitats participants, la major part de les quals es van iniciar en aquest àmbit per una demanda del propi país beneficiari. Els projectes de cooperació tècnica beneficien en primer lloc al país receptor i al seu teixit econòmic, si bé existeixen una sèrie de beneficis indirectes per a les entitats empresarials i els sectors que representen, que actuen com a mobilitzadors de la seva actuació.

A la web del Departament, hi trobareu fotografies de la reunió: www.gencat.net/tict