Entra en funcionament el projecte solar tèrmic més gran del sector hospitalari català

query_builder   28 febrer 2003 13:25

event_note Nota de premsa

Entra en funcionament el projecte solar tèrmic més gran del sector hospitalari català

Avui, s’ha inaugurat la instal·lació solar tèrmica de l’Hospital de Vic, que compta amb una superfície de captació de 400 m2. Per les seves dimensions, es tracta del projecte solar més gran del sector hospitalari català i dels de major dimensió a Catalunya. El Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, a través de l’Institut Català d’Energia, ha donat suport tècnic i econòmic a la nova instal·lació.

Les plaques solars de l’Hospital de Vic permetran un estalvi de prop del 70% del consum anual d’energia destinada a generar aigua calenta sanitària i ajudaran a reduir, també en la mateixa proporció, les emissions de CO2 a l’atmosfera. El cost de la inversió, que ha estat de 182.000 EUR, farà possible un estalvi anual de gas natural d’11.000 EUR.

L’energia solar tèrmica creix

En acabar el 2002, Catalunya compta amb 50.000 m2 de superfície de captadors solars tèrmics, distribuïts en gairebé totes les comarques catalanes. Aquest total instal·lat permet donar l’equivalent a l’aigua calenta que consumeixen 40.000 famílies cada any. El principal consumidor d’aquesta font d’energia és el sector terciari. El Pla de l’Energia a Catalunya en l’Horitzó de l’any 2010, preveu un total de 500.000 m2 de plaques solars tèrmiques en acabar aquest període. El 80% de l’energia generada donarà servei al sector domèstic, el 17% a edificis sencers, com és el cas de l’Hospital de Vic, i el 3% restant al sector industrial.

Actualment, el volum de nova instal·lació de col·lectors solars tèrmics a Catalunya és de 7.000 m2 anuals. L’impuls de les energies renovables en el Pla de l’Energia preveu un creixement que arribarà als 70.000 m2/any. Segons el Director General d’Energia, Albert Mitjà, "això serà possible amb accions que combinin el suport públic i el compromís tecnològic del sector".

Segons Mitjà, d’entre les principals actuacions que s’han de continuar potenciant destaca la normalització de la incorporació de l’energia solar tèrmica en els edificis de nova construcció i rehabilitació, especialment a través d’ordenances municipals, i la capacitació de professionals. El Director també considera necessari el desenvolupament d’iniciatives d’aquestes característiques en edificis públics i el suport a la inversió.

D’entre les principals actuacions que s’han de continuar potenciant, el Director destaca la formació i la capacitació d’instal·ladors, a fi d’incorporar nous professionals del sector solar que atenguin, amb total garantia, el creixement del sector. En aquest sentit, l’any 2002, l’Institut Català d’Energia l’any 2002, juntament amb la FERCA, han format més de 500 professionals. Des de la Generalitat també s’ha promocionat l’establiment d’ordenances solars municipals.