Gairebé la meitat de les empreses catalanes utilitzen les TIC com a mitjà d'innovació

query_builder   15 juny 2004 18:34

event_note Nota de premsa

Gairebé la meitat de les empreses catalanes utilitzen les TIC com a mitjà d'innovació

Segons un estudi de la UOC realitzat amb el suport del CIDEM, la incorporació de les TIC en els processos productius és clau per augmentar la productivitat i la competitivitat de les empreses

GAIREBÉ LA MEITAT DE LES EMPRESES CATALANES UTILITZEN LES TIC COM A MITJÀ D’INNOVACIÓ

Segons un estudi de la UOC realitzat amb el suport del CIDEM, la incorporació de les TIC en els processos productius és clau per augmentar la productivitat i la competitivitat de les empreses

El 46,3% de les empreses catalanes ha realitzat durant l’any 2003 innovacions en producte o processos mitjançant l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). D’altra banda, les empreses estan ben equipades pel que fa a les TIC, però encara les fan servir relativament poc. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen de l’estudi “Les TIC i les transformacions a l’empresa catalana: situació actual i perspectives de futur”, elaborat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) amb el suport del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM).

L’estudi analitza la relació entre l’estratègia, l’organització i les pràctiques empresarials, i l’ús de les noves tecnologies a 2.038 empreses catalanes. El treball ha estat presentat aquest matí durant una jornada que ha comptat amb la presència del Conseller de Treball i Indústria de la Generalitat, Josep Maria Rañé, i el rector de la UOC, Gabriel Ferraté.

Segons aquest estudi, dirigit pel professor d’Economia i Empresa de la UOC i director de l’Observatori de la Nova Economia, Jordi Vilaseca, la incorporació de tecnologies de la informació i la comunicació en els processos d’una empresa ha esdevingut, en l’actualitat, un factor clau per a aconseguir augmentar la productivitat i guanyar competitivitat.

L’empresa catalana, entre les millors equipades d’Europa pel que fa a les TIC

Actualment, Catalunya és un dels països europeus més ben equipats digitalment: el 91% d’entitats té connexió a Internet, el 87,4% disposa de correu electrònic, i el 46,1% té pàgina web.

No obstant això, el nivell d’utilització d’aquestes tecnologies és encara millorable. L’ús més extens de les TIC es dóna en tasques de gestió, administració i comptabilitat (44%), de recerca d’informació (29,3%), de relació amb clients i proveïdors (27,4%) i de comunicació en general (29,3%).

Tan sols una tercera part de les empreses catalanes mostra un nivell mitjà o alt en l’ús de les noves tecnologies. Aquestes empreses són principalment de dimensió mitjana i gran, i treballen en sectors intensius en l’ús de tecnologia o coneixement. El 21,7% efectua les seves compres per Internet; i l’11% ven a través d’aquest mitjà. L’estudi conclou que la majoria d’empreses utilitzen insuficientment les TIC en els àmbits de les operacions, el marketing, l’organització i els recursos humans.

Per sectors, les empreses relacionades amb la tecnologia i la informació són les que presenten un major ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. Per dimensions, les empreses amb menys de 10 treballadors tenen majoritàriament nivells d’ús de les TIC més.

TIC i innovació

Segons l’estudi de la UOC, les empreses innovadores es caracteritzen pel fet de tenir estratègies competitives més complexes i amb un major potencial de diferenciació - un 79,3% i un 69,7% de els empreses que es diferencien per marca o per tecnologia son innovadores -. Les empreses innovadores també mostren nivells d’internacionalització més elevats (dues de cada tres empreses internacionalitzades són innovadores), una productivitat més elevada (que es situa en un 47% per damunt de les empreses no innovadores), i i una major rendibilitat.

Les empreses de més de 100 treballadors són les que més utilitzen les noves tecnologies per innovar, i es comprova també que les empreses amb treballadors qualificats mostren una major propensió a innovar de forma continuada.