El Gremi d'àrids i la Generalitat arriben a un acord pioner a nivell europeu per al desenvolupament sostenible del sector dels àrids

query_builder   28 octubre 2003 13:31

event_note Nota de premsa

El Gremi d'àrids i la Generalitat arriben a un acord pioner a nivell europeu per al desenvolupament sostenible del sector dels àrids

Els departaments de Treball, Indústria, Comerç i Turisme; de Medi Ambient, i de Política Territorial i Obres Públiques signen conjuntament amb el Gremi d’Àrids de Catalunya dos decàlegs bàsics per a desenvolupar el sector extractiu català.

El Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó, i el Conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, han presidit aquest matí, en el decurs de l’Assemblea General del Gremi d’Àrids de Catalunya, la signatura de dos decàlegs que tenen com a objectiu fer compatible l’extracció d’àrids amb l’adient protecció de rius i aqüífers, i desenvolupar l’activitat dels àrids amb les disposicions urbanístiques i el medi ambient.

Aquests decàlegs, pioners a tot l’Estat i en el marc Europeu, posen de manifest el compromís de l’activitat extractiva amb el medi. També van més enllà dels compromisos legals que regeixen aquesta activitat a nivell de tot l’Estat i a Europa.

Un dels principals acords als què s’ha arribat és l’elaboració d’un Pla Sectorial d’Activitats

Extractives de Catalunya, que ha de servir per ordenar el sector dels àrids a Catalunya. La redacció d’aquest pla està prevista en el termini d’un any. La simplificació dels tràmits administratius relacionats amb la gestió dels àrids és un altre dels acords als que s’ha arribat avui.

Pel que fa a l’extracció d’àrids en entorns hídrics, l’acord entre la Generalitat i el Gremi d’àrids estableix un seguit de criteris per a l’aprofitament de materials en l’àmbit fluvial, tenint en compte la zona d’explotació, el volum d’aigua que es pot extreure, entre d’altres. L’objectiu final és fer compatible l’extracció d’àrids amb la preservació del medi ambient.

Grans infraestructures a Catalunya

El Gremi d’Àrids de Catalunya està format per un total de 132 d’associats i uns 350 centres d’explotació, el conjunt dels quals representa pels volts del 95% de la producció total de Catalunya, és a dir, uns 41 milions de tones de producte anual. Entre els seus associats hi figuren la majoria de les empreses més importants del sector que acumulen uns 1.800 llocs de treball directes.

Actualment, el Gremi d’Àrids de Catalunya compta amb 131 associats, 48 dels quals són de Barcelona, 27 de Girona, 30 de Lleida i 26 de Tarragona.