Sanitat i Ensenyament desenvolupen accions coordinades per millorar l'atenció als escolars amb problemes de salut

query_builder   17 desembre 2002 18:47

event_note Nota de premsa

Sanitat i Ensenyament desenvolupen accions coordinades per millorar l'atenció als escolars amb problemes de salut

El Departament de Sanitat i Seguretat Social, a través del Servei Català de la Salut,  i el Departament d’Ensenyament, han signat un conveni de cooperació per tal de desenvolupar des dels diferents àmbits implicats, accions coordinades i una atenció integral a les necessitats específiques sanitàries i educatives dels infants i joves amb problemes de salut, especialment amb trastorns mentals.

Els objectius principals d’aquest conveni són garantir l’atenció educativa dels infants i joves que estan ingressats en hospitals generals que tenen conveni en vigor amb el Departament d’Ensenyament i els que reben tractament en els hospitals de dia per a població infantil i juvenil amb trastorns mentals.

El conveni també té com a objectiu de garantir l’atenció sanitària, psiquiàtrica i psicològica dels alumnes amb trastorns generalitzats del desenvolupament – psicosi i autisme-, trastorns mentals i discapacitats físiques, que estan escolaritzats en centres d’educació especial o centres ordinaris. 

Per millorar l’atenció educativa als joves i adolescents que reben tractament en hospitals de dia per a població infantil i juvenil amb trastorns mentals (HDA), els 11 hospitals de dia d’adolescents comptaràn amb un professional docent integrat funcionalment en l’equip de professionals que orientaràn l’activitat educativa a facilitar la vinculació dels pacients amb el seu l’entorn familiar, social i educatiu. Actualment ja s’han incorporat docents als HDA de Sabadell, Santa Coloma i Gavà. Així mateix, durant el 2003 el Catsalut preveu la posada en marxa de 2 nous HDA a Terrassa i Vilanova i la Geltrú que, igualment, comptaràn amb un docent integrat en l’equip assistencial.

D’altra banda, els infants ingressats per diferents patologies en els 10 hospitals generals de la XHUP  (Hospital Clínic i Provincial, Hospital de la Sta Creu i Sant Pau, Hospital del Mar i Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron -tots 4 a Barcelona-, Hospital Universitari “Germans Trias i Pujol” de Badalona,  Hospital Universitari “Dr. Josep Trueta” de Girona, Hospital Universitari “Arnau de Vilanova” de Lleida, Hospital General de Manresa, Hospital de Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat i el Consorci Hospitalari del Parc Taulí de Sabadell) podràn rebre suport educatiu a les aules hospitalàries que es dotaran amb 18 professionals docents per tal de prevenir i evitar el trencament del procés escolar i facilitar el seu retorn a l’escola, així com afavorir la comunicació de l’alumne amb el centre educatiu i la família. Durant el curs 2001-2002 es va donar atenció educativa a més de 5.000 alumnes.

El conveni també estableix que els professionals de la xarxa pública de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) donin suport, pautes d’intervenció als docents i als professionals dels Centres d’educació especial (CEE) i atenció directa a l’alumnat amb trastorns generalitzats de desenvolupament i/o amb greus trastorns del comportament. Els CEE de les ciutats de Girona, Santa Coloma de Gramenet, Cerdanyola del Vallès, Sabadell i l’Hospitalet de Llobregat ja compten amb aquest programa de suport que s’estendrà a tres centres més l’any 2002 i a 8 més durant el període 2003-2004.

Els CSMIJ també donaran aquest suport als centres d’educació infantil, primària i secundària que tenen població escolaritzada amb un retard de l’aprenentatge associat amb greus trastorns del comportament, amb inadaptació social i alt risc de marginació.

Finalment, el CatSalut  prestarà atenció sanitària a l’alumnat dels centres docents amb greus discapacitats físiques, mitjançant la dotació de recursos professionals en la mesura que el grau d’afectació i patologia dels alumnes ho requereixi.  Cal esmentar que ja s’ha posat en marxa un programa de suport sanitari al CEE Josep Sol  de Santa Coloma de Gramenet.