Recomanacions del Departament de Salut per prevenir intoxicacions per consum de bolets tòxics

query_builder   5 octubre 2004 10:00

event_note Nota de premsa

Recomanacions del Departament de Salut per prevenir intoxicacions per consum de bolets tòxics

El Departament de Salut, amb motiu de l’inici de la temporada de recollida de bolets vol recordar que, entre les moltes espècies que creixen en els nostres boscos, n’hi ha algunes amb un interès gastronòmic considerable i d’altres de tòxiques que poden ser, fins i tot, mortals. El Departament Salut, com ja és habitual, vol recordar a la població els consells per prevenir les intoxicacions pel consum de bolets tòxics.

 L’interès pels bolets ha augmentat notablement en els darrers temps, i cada vegada són més les persones que surten a collir bolets, cosa que propicia que cada any, per desconeixement o per confusió amb espècies comestibles, es produeixin intoxicacions.

A Catalunya hi ha un centenar de bolets tòxics, alguns d’ells molt coneguts, però no es pot assegurar mai que ja està tot descobert, al llarg de la història hem vist com es demostrava que bolets molt apreciats passaven a considerar-se tòxics. Darrers estudis, realitzats per investigadors francesos, han observat que el Tricholoma equestre, conegut sota el nom de verderol,  groguet o pixaconill, segons la contrada, en castellà seta de los caballeros, freqüent en els boscos de pins de Catalunya i considerat habitualment com a comestible, pot resultar perillós per a la salut si es consumeix repetidament en un període de temps relativament curt. Fins a no disposar de més dades científiques, hem de recomanar no consumir aquest tipus de bolet.

Com distingir els bolets comestibles dels verinosos

S’ha d’insistir que no hi ha regles ni proves generals per distingir els bolets tòxics dels comestibles.

La única forma d’assegurar-se que un bolet és comestible o no, és mitjançant la correcta identificació de l’espècie, això s’aconsegueix gràcies al coneixement i l’experiència.

Les tradicions populars de comprovació de la toxicitat dels bolets, com les proves de l’ennegriment del gra d’all o la patata, o la de la cullereta de plata, són falses.

És fals que els bolets menjats pels cargols, o altres animals, no són tòxics; els bolets, com altres plantes, poden ser tòxics per a l’home i no ser-ho per als cargols o altres animals.

Recol•lecció i consum

Només s’han de recollir bolets d’espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que es puguin identificar sense cap mena de dubte. Davant qualsevol dubte no agafar-los ni menjar-se’ls.

Rebutjar els exemplars trencats, aquells que ja han començat a descompondre’s o que estan florits, amarats d’aigua o s’han gelat durant la nit.

Després de la pluja, cal tenir en compte que es poden trobar descolorits o, contràriament, massa acolorits per haver absorbit humitat, o també poden haver perdut part de l’ornamentació, i confondre’ns.

Transportar-los en un cistell rígid i airejat per evitar la seva fermentació.

Consumir-los com més aviat millor, ja que la majoria s’alteren ràpidament.

És recomanable consumir-los cuits; alguns bolets que cuits són comestibles, poden resultat tòxics si es mengen crus o poc cuits.

La majoria de bolets no són de digestió fàcil, per això és aconsellable consumir-los amb moderació, preferentment com acompanyament.

Com actuar en cas de sospita d’intoxicació

Davant dels primers símptomes, s’ha d’anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament mèdic adequat. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s’ha eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació del tractament més eficaç.

Si són vàries les persones que han menjat bolets, encara que hi hagi alguna que no presenti símptomes també ha de rebre assistència mèdica.

Els símptomes d’intoxicació varien segons l’espècie de bolet que l’ha produïda. Es poden presentar un o alguns d’aquests símptomes: dolor d’estómac, suor freda, vòmits, diarrees, vertígens, prostració, deliris i períodes alternatius de crisi i calma.

Els primers símptomes poden aparèixer al cap de poca estona d’haver menjat els bolets o passades algunes hores.

Epidemilogia de les intoxicacions per bolets

L’epidemiologia de les intoxicacions per la ingesta de bolets tòxics és molt variable. L’any 2000 es van produir 2 casos de persones intoxicades per ingesta de bolets; l’any 2001, 20 casos; l’any 2002, 46 casos i l’any 2003 la xifra va ascendir a 13 intoxicats.

Més informació

Al web del Departament de Salut es poden consultar les espècies de bolets tòxics més freqüents a les diferents comarques catalanes. www.gencat.net/salut.

Al web del Departament de Medi Ambient hi ha informació sobre com collir els bolets protegint l’entorn natural. www.gencat.net/mediamb.

També es poden consultar les següents adreces d’interès: http://www.micocat.org; http://www.grn.es/amjc/boscos/especict.htm;

http://www.arquired.es/users/boletsweb/ ; http://www.idsetas.com/