Aquesta guia pretén facilitar al personal mèdic i dinfermeria datenció primària uns criteris dutilitat sobre alimentació i nutrició, el diagnòstic clínic, lentrevista clínica, el tractament i la derivació entre nivells assistencials. La implantació daquesta guia anirà acompanyada del desenvolupament de cursos de formació amb els professionals experts en trastorns del comportament alimentari de la xarxa sanitària.La guia és el resultat duna de les accions previstes en el marc del Pla interdepartamental relatiu als trastorns del comportament alimentari aprovat pel Govern de la Generalitat lany 1999, pioner a lEstat espanyol, amb lobjectiu de potenciar la prevenció, la detecció precoç i latenció daquests trastorns. Els trastorns de la conducta alimentària (TCA), entre els quals destaquen lanorèxia i la bulímia nervioses, constitueixen un problema de salut emergent i que augmenta de manera important en els països desenvolupats. Són trastorns que afecten sobretot dones joves i es caracteritzen per alteracions importants en la ingesta daliments amb conseqüències nutricionals i psicobiològiques que poden arribar a ser molt greus. Segons dades del conjunt mínim bàsic de dades dalta hospitalària i de centres de salut mental del CatSalut, a Catalunya lany passat van ser atesos per aquests trastorns un total de 923 pacients (el 82% dones i el 18% homes) a la xarxa de centres de salut mental infantils i juvenils, i 1.470 pacients als centres de salut mental dadults (el 91% dones i el 9% homes).