PLA D'INFORMACIÓ DE LES INFECCIONS RESPIRATÒRIES AGUDES A CATALUNYA (PIDIRAC)

query_builder   28 novembre 2002 16:59

event_note Nota de premsa

PLA D'INFORMACIÓ DE LES INFECCIONS RESPIRATÒRIES AGUDES A CATALUNYA (PIDIRAC)

Acontinuació us fem arribar l’estat de situació de detecció del virus de la grip segons el Pla d’Informació Diària de les Infeccions Respiratòries Agudes (PIDIRAC), a data 28/11/2002

A partir de la setmana 45 (3 al 9 de novembre de 2002) s’ha posat en marxa el sistema de vigilància epidemiològica de la grip, el qual estarà en funcionament durant tot el període habitual de major activitat de la malaltia (fins a la setmana 16 de l’any vinent). Té per objectius estudiar el comportament gripal, detectar l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants mitjançant la utilització d’indicadors de mortalitat, de morbiditat i de confirmació microbiològica.

Aquest sistema de vigilància es va posar en funcionament a Catalunya la temporada 1988-1989 i va ser modificat a partir de la temporada 1999-2000, per tal d’aconseguir major representativitat geogràfica i major cobertura en l’obtenció de mostres per a l’estudi virològic. El nombre de centres sentinella participants en aquesta temporada és de 22, distribuïts per diverses comarques de Catalunya. Els professionals d’aquests centres sentinella recullen mostres faríngies i nasals durant tota la temporada.

Els  virus que  s’estudien,  a més del  virus gripal, són el virus respiratori sincicial, els virus parainfluença 1, 2 i 3  i l’adenovirus.

Els indicadors corresponents a la morbiditat atesa pels EAP sentinella i els indicadors microbiològics s’obtenen amb una periodicitat diària. Els indicadors de mortalitat i els de morbiditat declarada al sistema MDO es recullen setmanalment.

Els indicadors de morbiditat i mortalitat continuen mantenint-se estables des de l’inici del funcionament del sistema, sense objectivar en cap moment indicis d’activitat epidèmica.

De les mostres  analitzades al laboratori de l’Hospital Clínic, només en 2 s’ha identificat virus gripal B (una per PCR i l’altra per cultiu); aquestes mostres procedien de dos pacients pediàtrics, sense vacunar. El virus gripal B no s’associa amb activitat epidèmica sinó només amb la producció de casos esporàdics.

En quant als sistemes sentinella d’altres CCAA que funcionen dins l’Estat, només s’ha aïllat fins ara un virus gripal B, també en una mostra procedent de població pediàtrica sense vacunar.

En diferents països europeus s’ha començat a detectar grip A i B de forma esporàdica, encara que l’activitat gripal també segueix essent molt baixa en tots els sistemes sentinella. Un dels aïllaments de grip a del Regne Unit ha estat subtipat com A (H1N2).

Els indicadors continuen reflectint l’existència d’una escassa activitat gripal a Catalunya, amb l’aparició només de casos esporàdics; els dos virus detectats al laboratori pertanyen al tipus B del virus gripal.