Obertura de les noves Àrees Bàsiques de Salut de la Torrassa i de Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat

query_builder   18 febrer 2003 09:35

event_note Nota de premsa

Obertura de les noves Àrees Bàsiques de Salut de la Torrassa i de Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat

L’Institut Català de la Salut, el CatSalut i la Creu Roja gestionaran les dues ABS a través de l’ens públic Consorci Sanitari Integral

El Departament de Sanitat i Seguretat Social ha acordat l’obertura de les noves àrees bàsiques de salut de Collblanc i de la Torrassa, ja finalitzades, amb l’objectiu de donar un millor servei a la població de l’Hospitalet de Llobregat.

La decisió es pren en considerar que ha transcorregut temps suficient des que es va acordar obrir un procés de diàleg davant la situació de tensió generada a l’entorn del model de gestió de les noves ABS. El Departament entén que durant aquest període ha proposat diferents elements de negociació per poder arribar a una entesa per fer efectiu allò que preveu la Llei d’ordenació sanitària, aprovada pel Parlament de Catalunya: la diversificació entre els diferents proveïdors sanitaris públics.

En aquest sentit, el Departament de Sanitat ha acordat que l’Institut Català de la Salut, el CatSalut i la Creu Roja formaran l’ens públic Consorci Sanitari Integral que gestionarà les dues noves ABS.

El Departament va oferir a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat formar part d’aquest Consorci per tal que, si així ho desitjava, i segons l’exemple seguit en altres casos, pogués actuar com a notari de la màxima transparència del procés. Per bé que l’Ajuntament de l’Hospitalet ha refusat ara per ara aquesta oferta, el procediment de modificació dels estatuts de l’ens públic que és el Consorci deixarà la porta oberta a la seva incorporació futura, així com a la d’altres ens, com podria ser el Consell Comarcal del Baix Llobregat.

El Departament de Sanitat lamenta que, malgrat els esforços realitzats, no s’hagi pogut arribar a un acord satisfactori per a tothom però, com a primer responsable en l’àmbit sanitari, considera que no es pot demorar més l’obertura de les noves ABS per no perjudicar la població de l’Hospitalet de Llobregat i per garantir-li els millors serveis sanitaris.

Calendari

Les dues noves àrees bàsiques de salut de la Torrassa i de Collblanc de l’Hospitalet funcionaran a ple rendiment el proper dia 3 de març.

Des d’aquesta mateixa setmana, però, i de forma progressiva fins a l’obertura total de les noves ABS, entraran en funcionament diferents serveis a la Torrassa, que s’afegiran als de pediatria i extracció de sang que van començar el 3 de febrer.

Així,és previst que:

- el dia 19, dimecres, comenci a funcionar el servei d’odontologia a la Torrassa;

- el dia 24, dilluns, el servei de ginecologia, i

- el 3 de març, dilluns, obertura oficial de les noves àrees bàsiques de salut de la Torrassa i de Collblanc.

Ahir dilluns, 17 de febrer, ja va començar a funcionar el servei d’endocrinologia a les noves dependències de la Torrassa.

Amb aquestes dues noves ABS es reforcen els serveis públics d’atenció primària de salut a la població de l’Hospitalet de Llobregat, tant pel que fa a la millora de les instal•lacions com a l’increment de recursos i l’oferta assistencial:

- augmentarà, com a mínim, en dues hores l’horari de visita, que ara només era de dues hores i mitja;

 - s’ampliarà la visita pediàtrica fins als 14 anys;

- odontologia no es limitarà únicament a extraccions sinó que s’aplicaran els programes de salut bucodental;

- es podrà disposar de visites d’infermeria;

- s’incorporarà el servei d’assistents socials;

- es reforçarà el control de malalties cròniques com ara diabetis, hipertensió, artrosi o reumatologia;

- hi haurà una especial atenció a la gent gran, atès que més d’un 22% de la població de referència d’aquestes dues ABS és major de 65 anys, i,

- entre altres, es prestarà també especial atenció a l’activitat preventiva (vacunacions, revisions periòdiques, consells d’educació sanitària ...).

El Departament de Sanitat ha invertit un total de 7.782.316,58 euros en obres, equipament i personal de les dues noves àrees bàsiques de salut de la Torrassa i de Collblanc amb l’únic objectiu d’oferir un millor servei sanitari públic a la població de l’Hospitalet de Llobregat.