La directora general de Qualitat Ambiental, Maria Comellas, la cap del Servei de Vigilància i Control de l’Aire, Isabel Hernández, i el cap d’Immissions, Xavier Guinart, han presentat aquest matí els resultats de l’avaluació de la qualitat de l’aire a Catalunya durant l’any 2005, un cop validades i processades les dades de contaminació atmosfèrica enregistrades en diferents punts de mesurament de tot Catalunya, i comunicades a tots els municipis de més de 5.000 habitants o que disposen de cabina de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).
El Departament de Medi Ambient i Habitatge és l’òrgan responsable de l’avaluació de la qualitat de l’aire a Catalunya. Una de les eines que disposa per realitzar aquesta tasca és la XVPCA, que integra els diferents punts de mesura distribuïts al territori. L’any 2005 s’ha efectuat la valoració de la qualitat de l’aire amb més de 9.000.000 de mesures de contaminants atmosfèrics provinents de 123 punts de mesurament.
El pressupost destinat al funcionament de la XVPCA durant l’any 2005 ha estat superior a 2.000.000 €, i s’han destinat 1.000.000 € més a la reposició i adquisició de material, un 60% més que l’any 2004.
La qualitat de l’aire a Catalunya durant el 2005
(Els resultats numèrics en forma de paràmetres estadístics de cada punt de mesura (mitjanes, percentils, màxims,...) emprats per a aquesta avaluació es poden trobar a la següent web: http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/atmosfera/immissions/informes.jsp)
Pel que fa al monòxid de carboni, cap punt de mesurament ha superat el valor límit durant l’any 2005.
Monòxid de carboni
En relació al diòxid de sofre, no s’ha detectat cap incidència al territori. Cal remarcar que el treball conjunt del Departament amb la Central Tèrmica ubicada al Berguedà ha comportat que, per primer cop, l’any 2005, no s’hagin superat els límits horaris per a aquest contaminant.
Diòxid de sofre
Respecte als òxids de nitrogen, es constata un increment generalitzat, que és més significatiu a les zones de qualitat de l’aire de l’Àrea de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat.
Cal remarcar que, tot i aquesta tendència, en cap ocasió s’ha superat el nivell d’alerta horari establert a la normativa.
Diòxid de nitrogen
Respecte les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, s’ha constatat una tendència a l’augment a tot el territori. Les causes d’aquest increment depenen de l’àrea concreta considerada. Els factors que l’originen són el transport, localment la indústria i les condicions meteorològiques del període considerat.
Partícules en suspensió PM10
Per tal de disminuir la presència dels òxids de nitrogen i les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres, el Govern de la Generalitat està tramitant un projecte de Decret per a la declaració de les zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric. Aquesta declaració comporta la formulació d’un pla d’actuació, que ha d’indicar les mesures concretes que cal prendre, els mitjans econòmics o d’altre ordre que cal emprar i les entitats i els òrgans encarregats d’executar-lo. El Diari Oficial de la Generalitat va publicar el passat dia 2 de març l’Anunci d’Informació pública del Projecte de decret de declaració com a zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric de diversos municipis de les comarques del Barcelonès, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat per al contaminant diòxid de nitrogen i per a les partícules.
El plom presenta valors en immissió inferiors als valors legislats, i el benzè no ha superat el límit establert per a l’any 2005.
Benzè
D’acord amb els preceptes de la Directiva 2004/107/CE, de 15 de desembre, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, durant l’any 2005 ha iniciat l’avaluació de cadmi, níquel i arsènic a diferents zones de qualitat de l’aire.
Respecte a la campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha detectat 111 hores de superació del llindar d’informació a la població i 1 hora de superació de llindar d’alerta sobre els mesuraments que proporcionen les 51 estacions de vigilància al territori.
Ozó troposfèric
La legislació estableix un valor objectiu de protecció de la salut humana i un valor objectiu de protecció de la vegetació a assolir l’any 2010. L’anàlisi de les tendències d’evolució d’aquest contaminant fan preveure que, si no s’adopten mesures per reduir les emissions de precursors, no s’assolirà l’objectiu. Per aquest motiu, el Departament de Medi Ambient i Habitatge està elaborant el pla d’actuació, que ha de permetre reduir la presència de precursors com són els òxids de nitrogen a les zones de qualitat de l’aire de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat.
Pel que fa a la reducció de la presència d’ozó troposfèric al Camp de Tarragona, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha signat un conveni de col•laboració amb l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) en el qual s’estableix un pla d’actuació per reduir les emissions de compostos orgànics volàtils (COV), que són precursors de l’ozó, i una de les fonts dels nivells d’ozó enregistrats a aquesta zona.
El sulfur d’hidrogen a l’aire s’ha detectat únicament en 5 superacions semihoràries de 15.242 mesures (0,03%) que es registren en una estació de la zona de qualitat de l’aire del Camp de Tarragona.
Sulfur d’hidrogen
Pel que fa als nivells de clorur d’hidrogen, s’han detectat 3 superacions diàries d’entre 348 mesures (0,9%) efectuades a una estació ubicada a Terres de l’Ebre.
Clorur d’hidrogen
Al llarg de l’any 2005 no s’ha detectat cap superació del límit establert a la normativa pel que fa a la presència de clor a l’aire.
Campanya de vigilància dels nivells d’ozó troposfèric 2005
L’any 2005 es va iniciar la campanya de vigilància l’1 de maig i es va finalitzar el 30 de setembre. Les característiques principals de la campanya van ser :
- L’horari de guàrdia de 8 del matí a 9 del vespres els 7 dies de la setmana.
- S’ha incrementat el nombre de punts de mesurament de 42 a 45.
- S’ha mantingut actualitzada la plana web on se centralitza la informació de la campanya.
- S’ha millorat el pronòstic específic de l’ozó ampliant la cobertura del territori.
- S’ha elaborat material per a facilitar la difusió d’informació sobre l’ozó.
- El Departament de Medi Ambient i Habitatge s’ha coordinat amb el Departament de Salut, per tal de fer arribar la informació de les incidències als CAP de guàrdia.
Les incidències registrades aquest any :
Nombre Estacions Nombre Dia del Màxim horari
de dies amb incidència d’hores màxim µg/m3
26 20 111 27/05/2005 246
Infraestructures per mesurar la qualitat de l’aire
D’acord amb l’actual marc normatiu sobre avaluació i gestió de la qualitat de l’aire ambient, definit per la Directiva 96/62/CE, de 27 de setembre, i el Reial decret 1073/2002, de 18 d’octubre, el territori es divideix en Zones de Qualitat de l’Aire (ZQA). Aquestes zones s’han definit per tal que la seva superfície presenti unes característiques similars pel que fa a la qualitat de l’aire considerant elements com: l’orografia, la climatologia, la densitat de població, el volum d’emissions industrials i de transport. Actualment, existeixen 15 zones de qualitat de l’aire que es poden consultar al web del Departament de Medi Ambient i Habitatge (http://mediambient.gencat.net/cat/el_medi/atmosfera).
Dins de cada zona de qualitat de l’aire es poden identificar diferents àrees segons l’ocupació del sòl (urbanes, suburbanes o rurals) i el tipus de fonts emissores de contaminants a l’atmosfera (trànsit, industrials o fons). D’acord amb aquests criteris, cada punt del territori pertany a una zona de qualitat de l’aire i està caracteritzat per un tipus d’àrea. Aquest fet comporta que, per avaluar la qualitat de l’aire, no calgui mesurar a tots els punts, sinó que, d’acord amb la normativa, és suficient amb disposar de dades per a cada tipus d’àrea dins d’una zona.
Novetats dels punts de mesurament durant l’any 2005
L’any 2005 va quedar configurada definitivament la xarxa corresponent al Centre d’Anàlisi de la Central Tèrmica de Cercs, que consta de 5 punts de mesurament equipats amb analitzadors automàtics d’òxids de sofre, òxids de nitrogen i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres per tal de vigilar la zona de potencial incidència de la central.
S’han incorporat a la xarxa nous punts de mesurament automàtics ubicats a Santa Perpètua de Mogoda, Vilafranca del Penedès, Mataró, Terrassa, Mollet del Vallès i Manlleu.
A principis de l’any, es va donar d’alta un nou punt de mesura a Alcover (c/ Mestral) en substitució del punt d’Alcover (c/ de la Rodes), amb la incorporació de nous contaminants (sulfur d’hidrogen, òxids de sofre i òxids de nitrogen).
L’any 2005, d’acord amb el programa de renovació de la xarxa, s’ha fet la reposició de l’equipament més antic i s’ha incorporat un analitzador d’òxid de sofre a l’estació automàtica de Manresa.
Atenent el fet que el contaminant partícules en suspensió total ha quedat derogat per la normativa, s’han donat de baixa bona part dels mesuraments automàtics d’aquest contaminant per a substituir-lo pel paràmetre de les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10).
D’acord amb el que estableix la Directiva 2004/107/CE, de 15 de desembre, el Departament de Medi Ambient i Habitatge, durant l’any 2005, ha dotat de la infrastructura necessària i preparació dels mètodes necessaris per a efectuar l’avaluació de cadmi, níquel i arsènic a les diferents zones de qualitat de l’aire.
Tot i que no hi la normativa no estableix límit màxim durant l’any 2005, s’han donat d’alta 4 punts de mesura pel contaminant partícules en suspensió de diàmetre inferior a 2,5 micres.
2