La Comissió del Pla territorial de la regió metropolitana de Barcelona, presidida pel conseller del Departament de Política Territorial i Obres Publiques, Joaquim Nadal, ha acordat avui impulsar la redacció d’aquest Pla territorial que ha de marcar les línies de desenvolupament d’aquest àmbit per als propers 25 anys. Es preveu que la proposta del document estigui enllestida al llarg del 2006.

En la reunió que ha tingut lloc avui, aquesta Comissió, formada per representants de la Generalitat de Catalunya i les administracions locals, ha donat un pas decisiu en l’impuls de la redacció del Pla territorial de la regió metropolitana de Barcelona, una de les àrees més potents i que més complexitat presenta en el desenvolupament de la planificació territorial de Catalunya.

En aquest sentit, la Comissió ha acordat crear una ponència tècnica que coordinarà els estudis dels equips de les administracions locals i del DPTOP de cara a la redacció del pla que s’iniciarà properament. Es preveu que la proposta del document estigui enllestida al llarg del 2006

La regió més poblada i complexa del país

Aquesta ponència té els mateixos objectius que els establerts per als altres plans territorials ja iniciats a Catalunya però tenint en compte les especials característiques d’aquesta àrea que, en aplegar sobre el 10% del territori prop del 70% de la població catalana, és la més poblada, complexa i amb més projecció internacional del país.

El Pla territorial se centra en els tres sistemes bàsics de l’estructura i la funcionalitat del territori:

- Assegurar el sistema d’espais lliures.

- Racionalitzar i completar la xarxa d’infraestructures com a referent bàsic de l’ordenació del territori

- Potenciar les ciutats de l’arc metropolità que encara tenen espai de creixement

- Orientar els processos de reforma urbana en el sentit de reforçar les centralitats i millorar l’equilibri entre llocs de treball i l’habitatge.

En tot cas, el Pla haurà de fer les seves propostes d’acord amb les diferents formes de desenvolupament urbà que es donen en els diversos indrets d’aquest territori: l’àrea central a l’entorn de Barcelona, on els processos dominants són de reforma i millora, bona part del Vallès, el Baix Llobregat i el Maresme, on cal reforçar la vertebració infraestructural, i a l’Alt Penedès, el Garraf i part del Vallès Oriental, on el desenvolupament pot ser compatible amb el manteniment d’unes relacions ciutat-espais oberts més clares.

Comissió mixta

La Comissió del Pla territorial de la regió metropolitana de Barcelona, està integrada per 11 representants de la Generalitat i 11 representants de l’administració local. Els departaments del Govern que hi participen són, a més de Política Territorial i Obres Públiques, Medi Ambient i Habitatge, Comerç Turisme i Consum, Governació i Administracions Públiques, Treball i Indústria i Agricultura Ramaderia i Pesca.

Pel que fa a l’Administració local, hi ha un representant per cadascun dels consells comarcals (Alt Penedès, Garraf, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Occidental, Barcelonès i Maresme), un de l’Ajuntament de Barcelona, dos de la Federació de Municipis i un de l’Associació de Municipis. A proposta del conseller del DPTOP, s’ha acordat nomenar vicepresident de la Comissió al representant de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Casas.

La ponència tècnica creada avui està integrada per 4 representants de la Generalitat i 4 representants de les administracions locals. Aquest mecanisme garanteix la màxima participació i el consens de totes les administracions implicades en la confecció d’aquest Pla i en la definició, per tant, de les línies estratègiques de desenvolupament d’aquesta àrea per als propers 25 anys.

Altres plans territorials

El Pla territorial metropolità de Barcelona és una peça clau del programa de planejament que el Govern de la Generalitat està tirant endavant. En aquest sentit, cal recordar que es preveu que a finals el 2005 s’hauran enllestit els avantprojectes dels plans de Ponent i de les comarques centrals i es podrà iniciar el tràmit de la consulta pública. Així mateix, es preveu que l’aprovació inicial del Pla de l’Alt Pirineu i Aran i del Pla director de l’Empordà tindrà lloc a principis del 2006. Pel que fa als avantprojectes del Camp de Tarragona i el de les comarques gironines, es preveu que estiguin enllestits al llarg de l’any vinent.

Trobareu fotografies de la reunió a http://www.gencat.net/ptop

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 41