En el procés d'implantació del sistema EMAS, s'ha aconseguit reduir el consum de paper un 25%, el de gas un 8%, el d'electricitat un 6% i el d'aigua un 5% en un any

L'empresa acreditada per l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC), Det Norske Veritas (DNV), n'ha fet la verificació i la certificació

La seu del Departament de Medi Ambient i Habitatge, situada a l’avinguda Diagonal, 523-525, de Barcelona, ha obtingut les certificacions ambientals voluntàries EMAS i ISO 14001. Es tracta del primer edifici de la Generalitat de Catalunya, i la primera seu d’una conselleria en tot l’estat a obtenir-les.

Com estableix el sistema EMAS (Eco-Management and Audit Scheme), per a l’obtenció d’aquestes certificacions, al final del procés d’implantació es va elaborar una declaració ambiental, document que té per objecte facilitar al públic i altres parts interessades informació ambiental sobre l’impacte, el comportament, i la millora permanent de l’organització. El document es pot consultar a l’adreça: http://mediambient.gencat.net/cat/empreses/sgma/llista_empreses.jsp.

Entre els aspectes més significatius de la implantació, que figuren en la declaració, destaquen les millores que s’han aconseguit en matèria de gestió de residus, amb la posada en funcionament d’un programa de Bones Pràctiques ambientals per al foment de la gestió eficient; l’establiment de mesures per minimitzar la incidència de les fonts de soroll de l’edifici sobre els habitatges més propers; la reducció del consum elèctric un 6%, el de gas natural un 8%, el d’aigua un 5%, i el de paper un 25% en un any; a més del foment de l’establiment de criteris ambientals en els procediments de contractació.

L'EMAS: qualificació ambiental

L'EMAS és un sistema voluntari de gestió mediambiental i d'auditoria per a les organitzacions que operen dins de la Unió Europea, Noruega, Liechtenstein i Islàndia. La seva finalitat és fomentar l'adaptació a mètodes de producció i comercialització que tinguin un menor impacte mediambiental i permetre que aquesta informació sigui accessible al públic i a altres parts interessades.

El sistema EMAS preveu que a cada país s’estableixin els organismes competents adients per registrar les organitzacions que compleixen l’EMAS. A l’Estat espanyol, les competències recauen en les comunitats autònomes, i en el cas de Catalunya corresponen a la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Per obtenir aquest reconeixement cal que una empresa auditora externa el verifiqui.

La qualificació ambiental EMAS aporta molts beneficis a les organitzacions, com ara la reducció de costos, la millora de la imatge i la credibilitat de l'empresa o entitat, i l'augment de la confiança dels consumidors. La certificació també obre noves oportunitats de negoci, incentiva la innovació i incrementa l'eficiència.

Catalunya, al capdavant en implantacions

Catalunya representa aproximadament un 30% del total de registres d’Espanya i es trobaria entre els tres primers països de la Unió Europea en registres EMAS per milió d’habitants. Si comparem Catalunya amb els estats de la Unió Europea, continua al capdavant en ocupar el cinquè lloc d’empreses amb registres EMAS. Fins al moment, el sector químic i el turístic són els capdavanters a Catalunya en l’obtenció del registre europeu ecoambiental.

L’ISO 14001

El Reglament EMAS i la norma internacional ISO 14001 constitueixen dues eines de gestió ambiental relacionades, fins al punt que el Reglament EMAS es remet a la secció 4 de la norma ISO 14001 per definir els requisits del sistema de gestió ambiental.

L’entitat que ha fet la verificació i la certificació, tant de l’EMAS com de l’ISO 14001, és l’empresa certificadora acreditada per l’Entitat Nacional d’Acreditació (ENAC), Det Norske Veritas (DNV).

1  

Imatges

El conseller Baltasar i la directora general de Qualitat Ambiental amb el certificat d'acreditació de l'EMAS

El conseller Baltasar i la directora general de Qualitat Ambiental amb el certificat d'acreditació de l'EMAS 85