El Departament de Medi Ambient i Habitatge, mitjançant l’empresa pública Adigsa, ha signat avui dos convenis amb el Departament de Justícia per facilitar la inserció sociolaboral de les persones sotmeses a mesures penals que depenen de la Generalitat. Han assistit a l’acte de signatura el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle; el gerent del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), Adolf Cabruja, i el conseller delegat d’Adigsa, Miquel Bonilla.
L’acord amb Serveis Penitenciaris té com a finalitat la cessió d’habitatges públics per al desenvolupament del programa social de Justícia, que pretén ampliar les opcions d’intervenció a la comunitat amb persones sotmeses a mesures d’execució penal. Els pisos es destinaran a interns en règim de tercer grau i estaran en un entorn urbà, gestionats i tutelats per associacions o organismes no penitenciaris.
Avui ja s’han signat quatre contractes de lloguer de dos pisos situats al Tarragonès i dos al Vallès Occidental. El seguiment i l’avaluació del programa és a càrrec d’una comissió integrada per dues persones de la Subdirecció General de Medi Obert i Mesures Penals Alternatives, en representació de Justícia, i dues persones d’Adigsa, que es reuniran cada semestre.
El secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, ha destacat que el conveni “facilitarà el desplegament del projecte d’Unitats Dependents, que consisteix a disposar de pisos que tutelen entitats amb solvència en l’àmbit social, fora del recinte penitenciari perquè es pugui reproduir la vida en comunitat, com a pas transitori a una vida en llibertat”. Batlle ha explicat que les “Unitats Dependents són també equipaments penitenciaris”. En aquests moments, el Departament de Justícia impulsa quatre projectes que agrupen 76 persones (59 homes i 17 dones), un per a mares amb fills menors de tres anys, un per a dones i dos per a homes. Els quatre pisos cedits per Adigsa donaran servei a 40 interns més (32 homes i 8 dones).
L’altre acord, de col•laboració entre Adigsa i el CIRE, preveu la reserva de llocs de treball per a persones sotmeses a mesures penals en cada projecte de rehabilitació d’obra mitjançant una clàusula social coneguda com a programa Posa’t a punt. El CIRE proposarà a l’empresa adjudicatària de les obres els currículums més adients al perfil professional dels llocs a cobrir.
El conseller delegat d’Adigsa, Miquel Bonilla, ha assenyalat “la importància estratègica de donar suport als departaments i les entitats que posen en marxa projectes destinats a col•lectius amb dificultats d’accedir a l’habitatge i el treball, els dos àmbits dels convenis d’avui”. Bonilla ha recordat que “Adigsa ja va signar un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona [el juliol passat] per impulsar el Programa d’habitatges d’inclusió social del consistori, i els acords d’avui donen continuïtat a aquest tipus de programes”. Adigsa va cedir en aquella ocasió vuit pisos per a persones sense sostre.
El Posa’t a punt amplia col•lectius
Amb la signatura del conveni d’avui amb el Departament de Justícia, el programa d’inserció laboral Posa’t a punt, que desenvolupa Adigsa des de 1997, s’estén al col•lectiu dels reclusos. Fins ara, la reserva de llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social havia estat dirigida, principalment, a aturats de llarga durada, joves, perceptors de renda mínima d’inserció i minories ètniques. Enguany, la reserva ha estat de 180 llocs (vegeu l’annex adjunt).
1