La sessió ha anat a càrrec d’Ignasi Labastida, responsable de l’impuls i la implantació de les llicències Creative Commons a Catalunya i Espanya. Ignasi Labastida és doctor en física per la Universitat de Barcelona, on treballa actualment en el Programa de Millora i Innovació Docent.
L’objectiu de la sessió ha consistit a difondre les llicències Creative Commons com un instrument òptim de gestió dels drets d’autor per a tota mena d’obres a l’Administració pública (llibres, opuscles, webs, vídeos, etc.).
Durant la sessió s’ha parlat de la història, els tipus de llicències, les diferents aplicacions de les llicències Creative Commons dins l’Administració pública i com aplicar-les a l’àmbit català.
Què són les llicències Creative Commons (CC)?
Creative Commons és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per compartir treballs creatius, mitjançant una sèrie de llicències amb diferents configuracions, principis i restriccions.
Encara que els originals estan redactats en anglès i pensats per als Estats Units d\'Amèrica, gràcies a iniciatives filials com International Commons, s\'ha pogut adaptar a jurisdiccions de diferents estats i s\'ha traduït a múltiples idiomes. És el cas de l\'adaptació a la legislació espanyola, realitzada per la Universitat de Barcelona (Ignasi Labastida i Juan), traduïda al castellà, al català, al gallec i al basc.
Les llicències sorgeixen perquè la propietat intel•lectual distingia tradicionalment entre ús (privat, sense finalitat lucrativa) i explotació (públic, amb benefici econòmic). En canvi, en el món digital, per usar una obra s’ha de reproduir i tota reproducció constitueix un acte d’explotació. L’ús passa a ser públic. Per tant, cal autoritzar l’ús d’una obra; si no, constitueix una infracció.
El sistema de llicències Creative Commons (CC) permet que l’autor pugui decidir com gestiona els drets de la seva obra i, per tant, pot cedir-los per als usos que consideri adequats.
Es tracta de canviar el concepte clàssic de «tots els drets reservats» pel d’«alguns drets reservats». No es prohibeix l’ús, sinó que s’autoritza amb algunes condicions.
Podeu trobar més informació a:
Creative Commons Catalunya: http://cat.creativecommons.org/llicencia/
Les llicències CC van ser impulsades per Lawrence Lessig http://en.wikipedia.org/wiki/Lessig
1