Aquest matí el secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, i el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, en representació del Centre d’Estudis Marítims i d’Activitats del Port de Tarragona,  Josep Anton Burgasé, signen un Acord de col•laboració perquè els adults i els menors condemnats a mesures penals alternatives puguin fer treballs i prestacions en benefici de la comunitat al Port de Tarragona. 

A l’acte també han assistit el director dels Serveis Territorials del Departament de Justícia a Tarragona, Ramon Gutiérrez, el subdirector de Medi Obert i Mesures Penals Alternatives, Marc Cerón, i el responsable del Centre d’Estudis Marítims i d’Activitats del Port de Tarragona, José Luís Navarro.

Per mitjà d’aquest Acord, els joves i els adults de les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre amb mesures de treball social podran fer tasques de jardineria, neteja, manteniment i conservació en les instal•lacions del Port de Tarragona,  i també podran fer diferents feines de suport al Museu Marítim de Tarragona.

L’Acord, que tindrà una vigència d’un any i que es podrà prorrogar automàticament, estableix que, per tal de controlar el compliment dels treballs socials que es duguin a terme al Port de Tarragona, es designaran dos  professionals: un representant del Port, que coordinarà i supervisarà les activitats que faran les persones amb mesures, i un tècnic del Departament de Justícia que serà l’encarregat d’elaborar un programa individualitzat per a cada mesura o pena que es dugui a terme, i que després informarà el jutge.

Aquest programa individualitzat recollirà el nombre de jornades a realitzar, la xifra d’hores de cada jornada i l’horari per fer-les, el contingut concret de les activitats a realitzar i el lloc on s’han de fer.

.

Per executar aquestes mesures de treball social és necessari el suport dels recursos comunitaris, tant d’institucions i entitats públiques (ajuntaments, diputacions, consells comarcals...) com d’entitats privades sense ànim de lucre, amb les quals el Departament subscriu convenis. La signatura de l’Acord amb el Port de Tarragona permetrà ampliar el ventall d’activitats per poder complir penes de treball i/o prestacions en benefici de la comunitat, a les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

Els treballs en benefici de la comunitat (TBC) en la jurisdicció d’adults

Pel que fa a la jurisdicció d’adults, al llarg de l’any 2005 es van fer 299 treballs en benefici de la comunitat (TBC) a les comarques de Tarragona i a les de les Terres de l’Ebre, mentre que l’any 2004 només se’n van fer 18. Tot això va representar un total de 5.840 hores de treballs fets a favor de la comunitat l’any 2005. La  xifra de TBC  a tot Catalunya el mateix any va ser de 2.638.

Els treballs en benefici de la comunitat (TBC) consisteixen en la realització d’un treball d’utilitat pública i d’interès social, sense remuneració, però protegit pel règim general de la seguretat social, i són l’objecte de l’Acord que se signa avui.

Hi ha tres modalitats de mesures penals alternatives (MPA) que s’apliquen en delictes menors sancionats amb penes inferiors als dos anys de presó, o en penes de fins a cinc anys en els casos de toxicomanies: els treballs en benefici de la comunitat (que és la mesura que més s’aplica), les obligacions per substitucions o suspensions de la pena de presó i les mesures de seguretat.

Les prestacions en benefici de la comunitat (PBC) en la Jurisdicció de Menors

En el cas dels menors infractors, els treballs socials reben el nom de prestacions en benefici de la comunitat (PBC). Durant el 2005, a les comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre es van executar 90 prestacions, que han afectat 76 joves. El nombre de mesures executades és superior al de joves perquè un mateix noi o noia pot complir més d’una mesura.

La prestació en benefici de la comunitat (PBC) és una de les mesures previstes dins del catàleg de mesures del medi obert i pretén que els joves es responsabilitzin de les seves accions i dels danys que han causat per mitjà d’activitats reparadores i restauratives. En cap cas aquestes activitats no podran superar les 100 hores i requereixen del consentiment del jove. Si el menor no accepta la mesura, li serà commutada per un altre tipus de mesura dins del medi obert (llibertat vigilada o permanència de cap de setmana en el domicili).

1  

Fitxers adjunts

Acord

Acord
PDF | 17