La Generalitat assumirà els estudis per identificar els cossos trobats a les fosses d'interès prioritari

query_builder   17 novembre 2005 16:29

event_note Nota de premsa

La Generalitat assumirà els estudis per identificar els cossos trobats a les fosses d'interès prioritari

La Generalitat de Catalunya assumirà els estudis identificatoris dels cossos trobats a les fosses considerades prioritàries. Així ho contempla el projecte de decret que regula totes les actuacions relatives a les fosses de la Guerra Civil i la Postguerra. La nova regulació va ser presentada el juny passat i posada a informació pública, i ara, amb modificacions que recullen diverses al·legacions presentades, està pendent de la seva aprovació definitiva. El seu objectiu és garantir la dignificació de les víctimes i de les restes que s’hi puguin trobar, així com un procés plenament científic en el seu tractament arqueològic.

El Govern té la ferma voluntat de restablir la dignitat d’aquelles persones que van desaparèixer a causa de la Guerra Civil i el règim dictatorial que la va seguir i no han pogut ser enterrades degudament pels seus familiars. Que aquestes persones puguin rebre sepultura de la forma més digna possible és un dels principals objectius de la nova regulació.

Aquest nou decret estableix el procés a seguir a l’hora d’exhumar una fossa comuna de la Guerra Civil i la Postguerra. La norma facilitarà que qualsevol entitat o particular pugui iniciar l’obertura d’una fossa sempre que aquesta acompleixi els requisits per garantir la cientificitat del procés i la dignificació de les víctimes.

Una de les novetats que presentarà el decret és que la Generalitat assumirà les anàlisis i estudis antropològics de les restes cadavèriques i les proves necessàries per identificar les persones pressumptament enterrades a una fossa declarada prioritària, quan els seus familiars així ho sol·licitin. Les fosses considerades prioritàries són aquelles parcial o plenament identificades, on hi ha enterrats civils, situades a fora dels cementiris, amb menys de vint cossos i on no hi hagi constància d’oposició per part de familiars propers de persones pressumptament enterrades a la fossa. L’administració decidirà entre les diverses alternatives existents per fer els estudis identificatoris, l’Institut de Medicina Legal, Universitats o Centres capacitats per realitzar aquestes proves.

Un cop aprovat el decret, la Generalitat esdevindrà el primer govern autonòmic en regular específicament l’obertura de fosses comunes de la Guerra Civil i la Postguerra, amb una normativa pionera que assegurarà la dignificació de les víctimes i els llocs on van ser enterrades.

9.000 persones enterrades

A Catalunya es calcula que hi ha unes 9.000 persones enterrades en fosses comunes de la Guerra Civil i la Postguerra. Hi ha 115 fosses confirmades i 42 de probables, d’elles 104 a dins els cementiris i 53 a fora. La majoria de les fosses a Catalunya contenen cossos de soldats morts a la línia del front durant el transcurs de la guerra.

Aquesta característica, que diferencia les fosses catalanes de les d’altres territoris, dificulten en gran mesura el procés d’obertura i identificació dels cossos, ja que els soldats provenen sovint de llocs diversos.

 

17 de novembre de 2005

1  

Fitxers adjunts

La Generalitat assumirà els estudis per identificar els cossos trobats a les fosses dinterès prioritari

La Generalitat assumirà els estudis per identificar els cossos trobats a les fosses dinterès prioritari
PDF | 134