El Congrés de Telefonia Mòbil 3GSM de Barcelona ha acollit avui la presentació del nou sistema de transmissió de vídeo, àudio i contingut multimèdia, DMB (Digital Multimedia Broadcasting) a dispositius mòbils. En la seva aposta ferma per la innovació i l’ús de noves tecnologies, el Govern de la Generalitat i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) han realitzat la primera prova pilot d’aquest sistema de televisió en aparells portàtils amb l’emissió en directe dels canals TV3 i 3/24 de Televisió de Catalunya a través del múltiplex de ràdio digital DAB (Digital Audio Broadcasting) de Catalunya Ràdio. El test ha comptat amb la col·laboració d’Abertis Telecom, del WorldDAB Forum i de Factum Electronics. 

La roda de premsa de presentació de la tecnologia DMB ha anat a càrrec del director general de Mitjans i Serveis de Difusió Audiovisuals, Santiago Ramentol, el director de Tecnologia de la CCRTV, Pere Vila, el vice president del WorldDAB Forum, Young Kyun Kim, el director de Negoci a Catalunya i Balears d’Abertis Telecom, Ramon Pallarés, i el cap de Tecnologia de Factum Electronics, Jöergen Scott. Els fabricants Samsung, LG Electronics i Perstel han posat a disposició dels assistents al congrés receptors mòbils per veure els continguts emesos.

 En la seva intervenció, Santiago Ramentol ha assenyalat que el Govern vol experimentar “amb totes les tecnologies possibles” per tal que Catalunya sigui “capdavantera” en els serveis de la societat de la informació i el coneixement.

 Una tecnologia en clara expansió

 El DMB (Digital Multimedia Broadcasting) és un sistema digital de transmissió comercialitzat inicialment a Corea del Sud que pot enviar dades, ràdio i televisió a aparells mòbils. El senyal es pot difondre via satèl·lit (S-DMB) o via terrestre (T-DMB) a través dels múltiplex de ràdio digital DAB (Digital Audio Broadcasting), ja en funcionament a Europa. Actualment, el sistema DMB està implantat amb èxit al país asiàtic, on des del llançament comercial, el desembre de 2005, s’han venut més de cent mil receptors. La nova tecnologia arribarà al mercat xinès al llarg de 2006.

 També durant aquest any es realitzaran proves d’emissió en DMB a països europeus, com ara França, Suïssa, Itàlia i Gran Bretanya. A Alemanya s’utilitzarà per retransmetre la Copa del Món de Futbol que es celebrarà en aquest país el mes de juny vinent.

 A banda del DMB, el Govern dóna suport a altres tecnologies per oferir televisió mòbil, com ara l’estàndard europeu DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld). En aquest sentit, el Congrés 3GSM també serà l’escenari escollit per a la realització de proves pilot en aquest sistema d’emissió.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa en PDF

Nota de premsa en PDF
PDF | 35