El Departament de Benestar i Família, mitjançant la Secretaria per la Immigració, i el Departament de Presidència, a través de la Secretaria General de Joventut, posen en marxa el Projecte Pilot Espais Joves Interculturals, que compta amb un pressupost de 240.000 euros per a implementar a nivell local 20 Espais Joves Interculturals, EJI, a tot el territori català.

L’objectiu d’aquest programa és la creació d’espais locals de trobada en la diversitat entre els col•lectius autòctons i immigrats per tal de fomentar la interacció i l’intercanvi cultural. Aquests espais han de funcionar com a llocs d’inclusió entre els joves immigrants o d’origen immigrant i els autòctons per tal de construir referències compartides i promoure accions comunitàries d’educació en la diversitat, en la cooperació intercultural i en el foment de la cohesió social. A més el projecte ha de servir, en aquesta fase pilot, per recollir experiències de referència per al conjunt del territori català.

Espais joves de trobada

Els EJI són, essencialment, espais de trobada en els quals els joves de diferents orígens es relacionen i comparteixen interessos i necessitats. El projecte contempla que aquests espais siguin estables en el temps i es puguin crear en els punts de trobada habituals dels joves o bé en un espai fix des d’on es proposin les activitats.

El programa subvencionarà els projectes d’espais que potenciïn les xarxes de participació social de joves autòctons i joves d’origen immigrat, en diferents àmbits com ara l’esport, la feina, la cultura, l’animació intercultural i l’educació no formal. (Veure Annex).

Els destinataris del programa són els ens locals vinculats a les regidories de joventut, que desenvolupin el seu projecte directament o bé en col•laboració amb col•lectius, associacions o empreses del municipi o la comarca.

Criteris de valoració

Els municipis interessats hauran d’entregar un projecte explicatiu a la Secretaria General de Joventut abans del 15 de setembre del 2006. L’Equip d’Interculturalitat de la Secretaria serà l’encarregat d’aprovar cada projecte pilot en funció de tres criteris de valoració:

• Formar part d’un projecte marc d’intervenció comunitària, amb un diagnòstic que identifiqui les necessitats de la població jove d’origen immigrat.

• Tenir la necessitat d’intervenció derivada de l’elevat nombre de població immigrada –tant en percentatge com en xifres absolutes– amb necessitats específiques.

• Tenir prevista l’aportació de recursos –equipaments, professionals especialitzats, recursos econòmics, etc.– amb els quals desenvolupar els projectes presentats.

Tanmateix es valorarà positivament aquells projectes que disposin d’un pla local de joventut i tinguin l’objectiu explícit de vincular-lo a un projecte marc relatiu a la planificació i execució de polítiques comunitàries –Plans Acollida, Llei de Barris, Plans de ciutadania, etcètera.

Cada projecte aprovat rebrà una aportació econòmica d’acord amb les necessitats que aquest plantegi i la disponibilitat pressupostària. A més, la Secretaria General de Joventut i la Secretaria d’Immigració establiran un mecanisme d’assessorament, acompanyament, i avaluació.

Amb aquest fase pilot la Generalitat vol recollir totes les bones pràctiques que permetin consolidar el projecte de cara al futur mitjançant l’extensió a la resta dels municipis de Catalunya.

Telèfon d’informació

La Secretaria General de Joventut posa a disposició dels municipis interessats el telèfon d’informació de l’Equip d’Interculturalitat per a qualsevol consulta sobre el Projecte Pilot: Espais Joves Interculturals. Telf. 93 483 83 51.

1  

Fitxers adjunts

Àmbits interculturals - Annex

Àmbits interculturals - Annex
DOC | 42