Els departaments de Cultura i Educació fomenten conjuntament la literatura catalana a l'ensenyament

Les conselleres Mieras i Cid han signat aquest matí un conveni de collaboració

query_builder   19 maig 2005 17:09

event_note Nota de premsa

Els departaments de Cultura i Educació fomenten conjuntament la literatura catalana a l'ensenyament

Les conselleres Mieras i Cid han signat aquest matí un conveni de collaboració

Les conselleres de Cultura, Caterina Mieras, i d’Educació, Marta Cid, han signat aquest matí un conveni de col•laboració entre els respectius departaments per a l’aplicació del programa Itineraris de Lectura, que té per objecte la promoció de la literatura catalana en l’àmbit de l’ensenyament primari i secundari.

Els Itineraris de Lectura (http://cultura.gencat.net/ilc/itineraris/index.htm) permeten que el professorat pugui comptar amb la presència al seu centre d’ensenyament d’aquells autors treballats a classe i que els escriptors estableixin un diàleg amb l’alumnat. El programa, que es va iniciar el 1998, està promogut i gestionat per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) amb la col•laboració del Servei d’Ensenyament del Català, del Departament d’Educació.

Enguany, amb motiu de l’Any del Llibre i la Lectura, el programa Itineraris de Lectura ha doblat el seu pressupost i compta amb un total de 84.000 euros, dels quals 30.000 els aporta el Departament d’Educació. Aquest 2005 participen en el projecte 50 autors i s’espera arribar a 300 fòrums, amb l’ampliació als territoris de la Franja de Ponent, la Catalunya Nord (on es fan per primera vegada aquest any), el País Valencià i les Illes Balears. I també ha incorporat per primera vegada autors de la Franja de Ponent i de la Catalunya Nord que visitaran els centres docents, així com autors estrangers que escriuen en català (Laila Karrouch i Matthew Tree).

Integració i cohesió social

Durant la roda de premsa que ha tingut lloc aquest matí per presentar l’acord, la consellera de Cultura ha dit que amb l’Any del Llibre s’ha volgut “potenciar la Institució de les Lletres Catalanes, tant per fer activitats noves com per donar a conèixer programes que ja estaven en marxa; ja que fomentar la lectura és una via d’integració cívica i cohesió social”. Per la seva part, la consellera d’Educació ha destacat que amb la signatura del conveni “representa la incorporació definitiva del Departament d’Educació en aquest projecte que té com a principal atractiu apropar la literatura als alumnes”.

D’altra banda, el director de la ILC, Jaume Subirana, ha manifestat que “el conveni consolida els Itineraris de Lectura i els converteix en una aposta de futur, ja que amplia el seu abast territorial, el nombre global de fòrums, tant pel que fa a centres d’ensenyament com a autors participants; i permet una atenció especial als autors de literatura i poesia infantil”.

En la presentació també ha intervingut l’escriptora Anna Vila, que participa en els Itineraris de Lectura, qui ha assegurat que és una experiència “molt agraïda perquè tens l’oportunitat de conèixer els lectors i intercanviar opinions. La relació amb els alumnes anima i dóna corda per continuar, i moltes vegades se n’adonen de fets que els autors i els editors passem per alt. A mi, abans de publicar nous llibres, sempre me’ls revisen nens”.

Autors

A més d’Anna Vila, els autors que enguany participen en el programa són: Pep Albanell, Ricardo Alcántara, Mercè Arànega, Maria Barbal, Lluís-Anton Baulenas, Ricard Bonmatí, Alfred Bosch, Jaume Cabré, Maite Carranza, Lola Casas, Jaume Cela, David Cirici, Josefa Contijoch, Antoni Dalmases, Josep-Francesc Delgado, Miquel Desclot, Martí Domínguez, Mercè Escardó, Jordi Galceran, Laila Karrouch, Enric Larreula, Joan-Lluís Lluís, Herminia Mas, Biel Mesquida, Hèctor Moret, Elena O’Callaghan, Teresa Pascual, Ponç Pons, Núria Pradas, Estrella Ramon, Miquel Rayó, Mari Carme Roca, Eva Santana, Màrius Serra, Ramon Solsona, Sebastià Sorribas, Dolors Garcíia Cornellà, Josep Gòrriz, Pau-Joan Hernàndez, Rodolf del Hoyo, Mercè Ibarz, Gabriel Janer Manila, Andreu Sotorra, Emili Teixidor, Carles Torner, Matthew Tree i Oriol Vergés.

Entre els escriptors que han format part del programa en edicions anteriors es troben: Josep M. Benet i Jornet, Jordi Coca, Antoni Lloret, Andreu Martín, Armand Matias-Guiu i Maria Mercè Roca.

Barcelona, 19 de maig de 2005

1  

Imatges

Fotografia de l'acte

Fotografia de l'acte 507