El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix la consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha anunciat els guardonats d’enguany.

 Perejaume (Pere Jaume Borrell, Sant Pol de Mar, 1957)

Premi Nacional d’Arts Visuals amb motiu de la publicació del llibre Els cims pensamenters (2004). Aquest llibre recull els seus treballs artístics dedicats molt especialment a Jacint Verdaguer, Joan Maragall i Antoni Gaudí. Amb la documentació sobre les diferents intervencions artístiques dedicades a Verdaguer i els seus textos poètics, Perejaume confirma la seva llarga trajectòria artística encaminada a conjugar art i escriptura, i natura i cultura. Aquest fet es fa palès amb la magnífica intervenció a Folgueroles, en corregir la llera del torrent de Folgueroles, perquè dibuixi, al seu pas pel pla de la Font Trobada, la signatura de Verdaguer. Així el nom de Verdaguer esdevé ell mateix un fet geogràfic.

Emili Manzano

Premi Nacional de Periodisme pel programa Saló de Lectura de Barcelona Televisió. Saló de Lectura, des de 2001, a través de la conversa amb autors i lectors, ha demostrat que la televisió i els llibres no són enemics i que la televisió pot transmetre que les obres literàries són objectes de plaer.

Antoni Sala per l’obra Rodalies

Premi Nacional de Literatura per la seva novel•la Rodalies. Emoció i alta qualitat literària al servei d’una crònica precisa de la realitat contemporània, entre el realisme i l’elegia. Sala Beckett per les noves dramatúrgies L’acció te lloc a Barcelona Premi Nacional de Teatre per la seva trajectòria de suport a la autoria catalana, que durant l’any 2004 produí el cicle L´acció té lloc a Barcelona, un teatre de referències explícitament locals, que pretén trobar Barcelona a l’escenari, mirar-la, redescobrir-la, reinventar-la, riure-se’n o plorar-la. Saber parlar de la pròpia ciutat per poder comprendre el món. Amb els textos: Do´m d´Enric Casasses, Barcelona, mapa d´ombres de Lluïsa Cunillé, Plou a Barcelona de Pau Miró, i Vides de tants, d’Albert Mestres.

Marta Carrasco

Premi Nacional de Dansa per la seva trajectòria com a intèrpret i creadora de dansa, de la que caldria destacar la seva etapa en solitari 1995-2000 i les fructíferes col•laboracions que, d’aleshores ençà, ha realitzat en l’àmbit teatral i cinematogràfic.

Jordi Balló com a director del Màster en documental de creació de l’Institut d’Educació Contínua (IDEC) de la Universitat Pompeu Fabra

Premi Nacional de Cinema com a director del Màster en documental de creació. Al llarg de les seves quatre edicions ha coproduït un total de 13 pel•lícules documentals, algunes estrenades en sales de cinema i d’altres que es troben actualment en diferents fases de producció. Per la seva qualitat i innovació i, a la vegada, per fer possible la realització d’un cinema lliure, tot incorporant nous professionals. Entre les obres de l’any 2004 destaquen Tierra Negra, dirigida per Ricardo Íscar; El cielo gira, dirigida per Mercedes Álvarez; 20 años no es nada i De nens, dirigides per Joaquim Jordà. La majoria d’aquestes produccions posen el cinema català al nivell del millor cinema creatiu que es fa en aquests moments.

Col•lectiu Drac Màgic per la Mostra Internacional de Films de Dones

Premi Nacional d’Audiovisual per la Mostra Internacional de Films de Dones, de Barcelona. El festival, iniciat l’any 1993, ha promogut el cinema dirigit per dones, tot donant visibilitat a la cultura audiovisual femenina, a través de filmografies de realitzadores d’arreu del món. Després de més de 10 anys d’història, la mostra s’ha convertit en un espai cultural estable i en una plataforma d’exhibició cada vegada més compromesa amb el debat sobre els processos creatius.

Toti Soler

Premi Nacional de Música pel conjunt de les seves edicions musicals de l’any 2004: els discos L’arxiver de Tortosa, de cançó popular amb la cantant i actriu Ester Formosa; Racconto, un recull de nadales, i Guitarra i Cançons, antologia de les seves peces musicals i cançons. El jurat també ha volgut reconèixer tota la seva trajectòria musical tant individual com en col•laboració amb altres músics, especialment amb Ovidi Montllor amb qui creà un tàndem indissociable.

Editorial ACTAR

Premi Nacional de Disseny per la seva tasca innovadora en l’edició de llibres d’arquitectura, art contemporani, fotografia i disseny. Profundament renovadora en el camp del disseny editorial amb propostes atrevides de gran qualitat formal, conceptual i estètica, reconegudes internacionalment. Des de la seva sala d’exposicions Ras, ACTAR han fet un gran esforç per a la divulgació del disseny i l’arquitectura contemporanis. El premi vol destacar, així mateix, el fet que ACTAR va celebrar el desè aniversari el 2004.

L’Avenç

Premi Nacional de Patrimoni Cultural a la revista d’història L’Avenç, editada a Barcelona des del desembre de 1976. Creada per un grup d’historiadors de la Universitat de Barcelona, L’Avenç va recuperar la capçalera de la revista modernista del mateix nom com un símbol més del seu projecte per recuperar i divulgar la memòria històrica després de la dictadura franquista. En ocasió del número 300, de març d’enguany, ha seguit un procés de redefinició i redisseny. A L’Avenç actual es tracten temes d’opinió, d’història i de crònica cultural. És una revista oberta a la vida cultural del país, amb un objectiu doble: d’un costat, fornir elements de comprensió del nostre present a partir del coneixement i la divulgació del passat; de l’altre, vol contribuir d’una manera crítica al debat cultural. Cada mes inclou un suplement dedicat a la història local, al Museu d’Història de Catalunya o al Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona.

Softcatalà

Premi Nacional de Projecció social de la Llengua Catalana a Softcatalà, organització sense ànim de lucre dedicada a la traducció i la distribució de productes informàtics en català, per la seva visió de com és essencial el català en les eines informàtiques i en el procés de transformació tecnològica del país. La seva feina ha consolidat el català en el projecte d’un país modern i avançat. Per la qualitat del seu treball que durant el 2004 ha completat la traducció de totes les eines bàsiques informàtiques per a un usuari personal.

Moviment popular per la pau.

Premi Nacional de Cultura Popular al Moviment Popular per la pau. Aquesta mobilització popular, àmpliament sentida, expressada de forma pacífica i democràtica, expressa un tarannà popular ben arrelat en el poble català. Des de la seva espontaneïtat, aquest moviment popular s’estengué en amplíssims sectors ciutadans de manera activa i participativa, alhora que creativa.

Circ Cric. Jaume Mateu “Tortell Poltrona” i Montserrat Trías “Titat Craconi”

Premi Nacional de Circ a Circ Cric, per una trajectòria de vint-i-cinc anys caracteritzada per la recerca de nous llenguatges i una ferma voluntat de cohesió del circ català contemporani. El premi vol ser també un reconeixement històric a tots els artistes que en aquests anys difícils han lluitat per dignificar una art escènica que havia entrat en franca decadència. Recolliran el premi Jaume Mateu, “Tortell Poltrona” i Montserrat Trias, “Senyoreta Titat”.

Jorge Wagensberg

Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica a Jorge Wagensberg, professor de Teoria dels Processos Irreversibles a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona i director de la sèrie Metatemas de l’editorial Tusquets, una col•lecció de referència per al pensament científic. Des del 1991 dirigeix el Museu de la Ciència de la Fundació “la Caixa”, una institució pionera al món entre les de la seva categoria. Actualment és director de l’Àrea de Ciència i Medi Ambient de la Fundació “la Caixa”. Ha publicat un centenar de treballs de recerca en àmbits tan diversos com la termodinàmica, les matemàtiques, la biofísica, la microbiologia, la paleontologia, l’entomologia, la museologia científica i la filosofia de la ciència, així com diversos llibres. El jurat vol destacar la seva tasca de comunicador de la ciència, fent-ho tant d’una manera científica com enormement creativa.

RCR Aranda, Pigem i Vilalta arquitectes

Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic per l’edifici de l’Escola Bressol Colors de l’Ajuntament de Manlleu, realitzat l’any 2004. El jurat també ha volgut destacar tota la seva trajectòria amb edificis “audaços en les formes, refinats en les proporcions i elegants en els detalls”, en definició de William Curtis en el llibre compilador del seu treball Entre la abstracción y la naturaleza, editat per Gustavo Gili el mateix any 2004.

Dotació

El lliurament dels premis, dissenyats per l’artista Jordà Farré i dotats cadascun amb 18.030 euros, està previst per al pròxim 18 de setembre, al Teatre Nacional de Catalunya, en el transcurs d’un acte presidit pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

Composició del jurat

El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, presidit per la consellera Mieras, està format per: Anton Granero, Andrés Hispano, Jordi Jané, Assumpció Maresma, Dolors Oller, Mari Carmen Palma, Glòria Picazo, Carme Pinós, Jordi Porta, Lluís Reales, Gemma Revuelta, Salvador Sunyer i Montserrat Duch. Els Premis Nacionals de Cultura van ser instituïts pel Govern l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. D’acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l’any anterior.

Barcelona, 27 de juliol de 2005

1  

Fitxers adjunts

Llistat

Llistat
DOC | 74