El proper 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer i el Departament de Benestar i Família i el Departament de Salut organitzen un ampli programa d’activitats. L’objectiu d’aquesta iniciativa és fer un reconeixement a les persones que pateixen aquesta malaltia degenerativa del sistema nerviós central, però també, als familiars, als professionals i a les persones voluntàries que tenen cura de les persones afectades.
Per aquest motiu, dissabte 17 de setembre, amb el lema “L’Alzheimer pot, si tu l’ajudes”, tindrà lloc a la sala Barcelona 92, annexa al Palau Sant Jordi de Barcelona, un dinar de germanor que comptarà amb l’assistència de totes les associacions i les entitats d’Alzheimer de Catalunya. En total hi participaran més de 2.000 persones d’entre usuàries, familiars, voluntàries, professionals i representants de les entitats d’aquest àmbit.
La jornada s’iniciarà a les 10 hores amb la sortida de les residències, els centres de dia i els llocs de trobada de les persones participants. Tot seguit es realitzarà una visita guiada en autobusos per la ciutat de Barcelona. A les 13 hores es farà la benvinguda a la sala Barcelona 92 del palau Sant Jordi, que anirà a càrrec de grups d’animació i cantada d’havaneres. El dinar de germanor s’iniciarà a les 14 hores i, en acabar, a les 16 hores, hi ha previstos els parlaments. La trobada finalitzarà amb una actuació musical fins a les 18 hores.
Aquest any, la malaltia de l’Alzheimer, juntament a altres malalties del cervell, com ara el Parkinson, l’Esclerosi Múltiple i l’Ictus, serà protagonista de la La Marató de TV3. Per aquest motiu, la Fundació La Marató de TV3, amb la col·laboració de la Subdirecció General d’Associacionisme i Voluntariat del Departament de Benestar i Família, iniciarà el proper mes de novembre la campanya de sensibilització i difusió d’aquesta malaltia als centres educatius i cívics catalans.
Persones amb dependència amb diagnòstic d’Alzheimer
Segons les dades del Departament de Benestar i Família sobre les persones usuàries de les residències de gent gran d’utilització pública, un total de 1.431 persones, l’11% del total, presenten un diagnòstic d’entrada de Malaltia d’Alzheimer. A més, cal tenir en compte que 5.837 persones ingressades a les residències, el 45% del total, tenen alta dependència.
El Departament de Benestar i Família, a través de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), col·labora econòmicament amb les associacions de familiars de persones malaltes d’Alzheimer perquè puguin dur a terme les seves activitats. Aquest any, les subvencions a 16 entitats sumen un total de 107.350 euros.
Aquests ajuts, que s’emmarquen dins del programa de subvencions a les entitats de vellesa i salut mental, s’atorguen per a la potenciació dels serveis d’informació, orientació i assessorament a les famílies; per a l’impuls del grups de suport als familiars i les persones cuidadores; per a la promoció de tallers d’activitats sensorials, de memòria, de llenguatge i de psicomotricitat; per a la promoció d’activitats ocupacionals, lúdiques i de la vida diària; i per a la realització de tallers per a cuidadors, familiars i professionals relacionats amb l’Alzheimer.
El ProdeP millorarà l’atenció i el tractament de l’Alzheimer
Com que les persones afectades per la malaltia d’Alzheimer pateixen una malaltia crònica, progressiva i incapacitant, se situen de ple en el centre d’atenció dels objectius del ProdeP, el programa per a l’impuls i l’ordenació de la promoció de l’autonomia personal i l’atenció a les persones en situació de dependència. Aquest programa té com a missió proposar i implantar un model d’atenció a les persones dependents basat en una acció intengrada entre els serveis socials i els de salut i gestionat en el territori i dissenyar i proposar un ens públic que ho gestioni (Agència Catalana).
En aquest sentit, les persones afectades per l’Alzheimer i les seves famílies rebran serveis integrats de salut i socials. Una atenció que es durà a terme de forma adaptada a les seves particulars necessitats i de forma territorialitzada. A més, a partir del ProdeP es disposarà d’un registre de les persones malaltes que permetrà un major i un millor seguiment. D’altra banda, el programa potenciarà tant el diagnòstic precoç com la investigació.
Amb motiu d’aquesta trobada i en relació a aquestes dades, la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha expressat el desig que els avenços científics aportin un tractament eficaç en la lluita contra la malaltia, i ha explicat que “la Generalitat treballa per una actuació conjunta i planificada orientada als aspectes humans de l’atenció per contribuir a paliar-ne els efectes”.
La participació en aquesta trobada s’ha fet extensiva als centres de l’àmbit territorial de Barcelona, tant als del Departament de Benestar i Família com les patronals, com ara l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA). La Federació d’Entitats sense Afany de Lucre per la Tercera Edat (FEATE), l’Associació de Centres Sociosanitaris Catòlics de Catalunya (CSCC).
I Jornada sobre societat i malaltia d’Alzheimer
Amb el títol “El principi ètic d’autonomia i la malaltia d’Alzheimer” la Fundació Viure i Conviure i la Federació Catalana de Familiars de Malalts d’Alzheimer han organitzat la I Jornada sobre societat i malaltia d’Alzheimer. Aquesta jornada, que inaugurarà la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, tindrà lloc a l’Auditori de la Pedrera de Caixa Catalunya, el proper 20 de setembre, des de les 9 a les 18 hores, a Barcelona.
Amb aquesta primera jornada, d’accés lliure per a qualsevol persona que hi estigui interessada prèvia inscripció, es pretén aprofundir en el principi d’autonomia com a element bàsic del procés vital de la persona malalta. Diferents professionals i representats d’entitats analitzaran el principi ètic d’autonomia des de diverses perspectives. Durant la jornada també es presentaran propostes per optimitzar l’aplicació del principi ètic d’autonomia en les persones afectades per l’Alzheimer.
Les entitats organitzen activitats a tot el territori
Amb motiu del dia mundial de l’Alzheimer, les diferents associacions i entitats implicades amb la malaltia han organitzat en conjunt un total de 91 activitats diferents arreu de Catalunya. Aquestes activitats s’inicien el 17 de setembre amb el Dinar de Germanor a Barcelona i es desenvoluparan fins al 18 d’octubre arreu del territori.
Les entitats participants són: AFAB de Barcelona, AFA del Baix Llobregat, ARADA de la Gironella, AFA de Manresa, FADESIA de Girona, AFAG de Girona, AMAF de Figueres, FADES del Ripollès, AFALL de Lleida, ADESMA de Lleida, ASATC de Tàrrega i comarca, AFA de Reus i el Baix Camp, AFAS de Salou, AFAM del Montsià, AFAT de les Terres de l’Ebre i Fundació ACE de Barcelona.
Les activitats programades, que tenen com a nexe d’unió la malaltia d’Alzheimer, són múltiples i variades. Conferències, taules rodones, talles, activitats esportives, representacions teatrals, actuacions musicals, projeccions de cinema, campanyes i accions de conscienciació i recaptació, oficis religiosos... són alguns dels formats escollits per informar la societat i motivar-ne la participació de les persones afectades.1