El Departament de Benestar i Família, a través de la Subdirecció General d’Associacionisme i Voluntariat de la Direcció General d’Actuacions Comunitàries i Cíviques, organitza un acte central de celebració del Dia Internacional del Voluntariat 2005. L’acte, que serà presidit per la consellera Anna Simó, tindrà lloc a Barcelona, al Petit Palau del Palau de la Música Catalana, demà divendres, 16 de desembre, de 18 a 20 hores.
Durant l’acte es lliuraran els Premis de Voluntariat 2005 que estan dotats amb un total de 20.000 euros i, per primera vegada, tenen tres modalitats. Aquest any, els premis s’atorgaran a les entitats següents:
Premi Nacional de Voluntariat, dotat amb 10.000 euros, per a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Premi Local de Voluntariat, dotat amb 5.000 euros, per a la Fundació Escó. Premi Popular de Voluntariat, dotat amb 5.000 euros, per a Amics de la Gent Gran.L’acte amb motiu del Dia Internacional del Voluntariat pretén ser un reconeixement al conjunt del voluntariat del país. Actualment a Catalunya hi ha censades 1.731 entitats de voluntariat, el que significa un increment del 22% respecte l’any anterior. D’altra banda, el nombre de persones voluntàries censades a Catalunya, segons l’últim cens realitzat, és de 670.000, el que representa el 13,1% de la població major de 16 anys.
El primer Consell Català del Voluntariat
Durant l’acte de celebració del Dia Internacional del Voluntariat, la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, també presentarà les entitats escollides mitjançant les eleccions del primer Consell Català del Voluntariat. Un procés que, segons el Centre Europeu del Voluntariat (CEV), és la primera vegada que es realitzà a Europa i, per això, ha estat seguit per diferents organismes europeus, que s’hi han interessat per la innovació que suposa aquest organisme per a la participació del món associatiu.
Les eleccions per escollir els representants del Consell Català del Voluntariat va comptar amb la participació de totes les organitzacions que formen part del Cens d’Entitats de Voluntariat de la Direcció General d’Actuacions Comunitàries i Cíviques. La informació sobre el procés electoral es troba publicada al web del Consell Català del Voluntariat: http://consell.voluntariat.org/.
En total s’hi van presentar 93 candidatures per cobrir els llocs del Plenari del Consell corresponents a les entitats. Segons l’acta dels resultats, aquest primer consell escollit va comptar amb la participació de 175 vots d’entitats: 118 de la demarcació de Barcelona, 17 de la demarcació de Tarragona, 26 de la demarcació de Lleida, 12 de la demarcació de Girona i 4 de la demarcació de les Terres de l’Ebre. Les entitats escollides, en funció dels àmbits temàtics i territorials que conformen el consell es detallen a l’annex adjunt.
El procés de creació del Consell Català del Voluntariat es va iniciar al juliol del 2004. El Departament de Benestar i Família, amb el treball i el consens del sector associatiu i de voluntariat de Catalunya, va aprovar-ne la creació a través d’un decret de Govern el passat 28 de juny. A partir d’aleshores, ha esdevingut l’òrgan de participació d’àmbit nacional de totes les entitats que formen el teixit associatiu del voluntariat de Catalunya.
1