El Departament de Treball i Indústria amb la col·laboració de la Inspecció de Treball i Seguretat Social ha controlat la contractació dels treballadors i treballadores de 500 empreses catalanes per verificar el grau de compliment de la Llei d’Integració Social dels Minusvàlids (LISMI). De les 500 empreses visitades a tot Catalunya, s’han fet 70 requeriments i s’han aixecat 78 actes d’infracció per l’incompliment de la llei, segons que ha explicat, avui en roda de premsa, el Conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé.

Aquesta llei obliga totes les empreses amb més de 50 treballadors i treballadores a incorporar el 2% de persones discapacitades a les seves plantilles, o bé a fer una declaració d’excepcionalitat i aplicar mesures alternatives. El Conseller Rañé ha estat acompanyat per la directora general de Relacions Laborals, Mar Serna, i el director del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Francesc Castellana.

Les empreses poden demanar l’excepcionalitat, bé perquè el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) no pot atendre la demanda de l’empresa perquè no hi ha persones discapacitades interessades o no accepten l’oferta, i també perquè l’empresa acredita que té dificultats per incorporar persones discapacitades. En aquest cas, les empreses han d’aplicar mesures alternatives com ara comprar béns o serveis a un Centre Especial de Treball (CET) o fer una donació econòmica a una fundació o associació d’utilitat pública.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) corresponents a 2005, a Catalunya estan registrades un total de 567.019 empreses de les quals 5.546 tenen una plantilla amb 50 o més persones ocupades. Així doncs, aquestes actuacions han possibilitat en un any el control d’un 10% del total de les empreses. Durant aquest any 2006, aquesta iniciativa permetrà el control del compliment de la normativa en matèria d’integració de treballadors discapacitats en d’altres 500 empreses.

A Catalunya hi ha 214.000 persones amb discapacitat en edat de treballar

El nombre de persones amb diferents graus de discapacitat –psíquica, física i sensorial– en edat de treballar a Catalunya és de 213.535 persones, 107.108 dones i 106.427 homes, de les quals 134.157 no tenen activitat laboral –59.451 homes i 74.706 dones– 60.701 estan ocupades –37.143 homes i 23.558 dones– i 18.677 es troben en situació d’atur –9.833 homes i 8.844 dones–. Així, entre el col·lectiu de persones discapacitades, “la taxa d’activitat és del 37%; la taxa d’ocupació d’un 28,5%, davant del 70% del total general de Catalunya; i la taxa d’atur és d’un 23,5% davant del 6,6% del conjunt de la població”, segons que ha destacat Rañé.

“Aquestes són les raons” que impulsen el Departament de Treball i Indústria a desenvolupar tot un conjunt de línies d’actuació, de polítiques d’igualtat per fomentar una estructura empresarial, productiva, flexible, tecnològicament avançada, innovadora i competitiva, “però també social i socialment responsable”. En aquest sentit, les estratègies d’inserció laboral que s’estan duent a terme respecte el col·lectiu de persones amb discapacitat s’articulen bàsicament en dues línies:

- L’empresa ordinària.

- Centres especials de treball (CET).

Dins de les polítiques actives per l’ocupació s’està prioritzant la inserció de les persones amb discapacitat a l’empresa ordinària, sense deixar de banda les actuacions que tenen com a objectiu la contractació en l’àmbit del treball protegit, en els centres especials de treball (CET). Aquests centres són organitzacions que acullen i formen persones amb discapacitat i els donen experiència laboral adaptada a les seves discapacitats. Així s’estableixen les bases per a la seva futura incorporació en el mercat de treball ordinari.

Més de 4.500.000 euros per a la inserció sociolaboral

El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ha convocat l’ordre per a la concessió de subvencions, per aquest any 2006, per a la realització de les accions previstes als programes d’inserció sociolaboral de col·lectius amb dificultats especials en el mercat de treball. L’ordre preveu destinar un total de 4.593.042 euros per aquests programes.

Aquesta ordre contempla dues línees d’actuació a les que es poden acollir les persones amb discapacitat:

- Accions ocupacionals que inclouen mesures de treball amb suport.

- Dispositius d’inserció sociolaboral que combinen diferents accions ocupacionals.

Durant l’any 2005, el conjunt de les actuacions sociolaborals adreçades a persones amb discapacitat desenvolupades pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) van comptar amb la participació de 971 persones, a través de 45 accions amb una proposta d’atorgament de 2.935.705 euros en concepte de subvencions.

Treball i discapacitat: una publicació útil per a la integració laboral

El Departament de Treball i Indústria amb la col·laboració del Consorci de la Zona Franca ha editat la guia Treball i discapacitat: mètodes de contractació i mesures alternatives. Aquesta publicació és una eina útil per a les empreses per tal de fomentar la integració laboral de les persones discapacitades. El llibre ofereix informació legal sobre les obligacions de les empreses en l’àmbit de la integració laboral, la forma de complir amb la normativa, en matèria de contractació laboral, i un llistat de les anomenades entitats d’iniciativa social, que treballen per a la integració laboral de persones amb discapacitat, amb les que es poden fer mesures alternatives.

L’edició d’aquesta guia, respon a quatre objectius específics:

- Facilitar la legislació en matèria laboral i els procediments que s’han de seguir per al seu compliment.

- Donar a conèixer els incentius als quals es poden acollir les empreses per a la contractació de persones amb discapacitat.

- Explicar el sistema de quota de reserva en les empreses de més de 50 treballadors, les possibles situacions d’excepcionalitat en el compliment i les mesures alternatives a la contractació que se’n deriven: compra de serveis o productes, i donacions o patrocinis.

- Informar de les entitats i centres especials de treball amb els que les empreses poden concertar mesures alternatives a la contractació, consistents en donacionals o contractes que facilitin la inserció laboral de treballadors discapacitats.

Aquesta publicació s’enviarà a totes les empreses de més de 50 treballadors que, segons les dades del Departament de Treball i Indústria, no tenen contractades persones discapacitades. Així disposaran de tota la informació necessària per donar compliment a la normativa vigent, tindran coneixement dels criteris que s’apliquen per sol·licitar l’excepcionalitat i adoptar, en el seu cas, les mesures alternatives previstes per la llei. Tota la informació de la guia és accessible al web següent:

www.gencat.net/treballiindustria/relacions_laborals/discapacitat

Dijous, 30 de març de 2006

1  

Fitxers adjunts

Treball i discapacitat

Treball i discapacitat
PDF | 36