La consellera ha inaugurat avui una Jornada sobre Homoparentalitat i Famílies Homoparentals a la seu del Departament amb l’objectiu d’analitzar les reformes legislatives realitzades fa poc més d’un any

La consellera de Benestar i Família, Carme Figueras, ha inaugurat avui dimecres, 24 de maig, la Jornada sobre Homoparentalitat i Famílies Homoparentals, organitzada per la Secretaria de Famílies i d’Infància amb la col·laboració del Consorci Institut d’Infància i Món Urbà (CIIMU), el Grup d’Estudis sobre Família i Parentiu de la Universitat de Barcelona (GEFP) i la Xarxa Temàtica d’Estudis sobre la Família.

Durant la inauguració de la jornada, la consellera Carme Figueras ha destacat que l’ordenament civil català ha estat el primer a l’Estat espanyol d’arrenglerar-se amb els incipients corrents legislatius que, en l’àmbit de les parelles de fet, van començar a aflorar en els ordenaments del nostre entorn geogràfic i cultural. Segons la consellera, “som precursors arreu del món” ja que “el Govern de Catalunya ha estat atrevit amb la llei d’adopcions, mitjançant la modificació del dret civil català que va permetre adoptar per part de parelles homosexuals ara fa poc més d’un any”.

Per Carme Figueras, s’ha aconseguit una situació de “normalitat i normalització” en el reconeixement dels drets individuals de les persones homosexuals, però, molt especialment, en la protecció dels infants i dels seus drets. Es tracta d’un avenç, segons la consellera, que difícilment es podrà perdre ja que es tracta d’uns drets que la ciutadania ja ha fet seus.

També ha informat que des de l’entrada en vigor de la modificació legislativa, un total de 21 parelles homoparentals catalanes han sol·licitat poder adoptar: 6 són nuclis familiars formats per dones i 15 per homes.

La consellera també ha explicat que “aquestes mesures legislatives tenen i tindran conseqüències importants en la vida present i futura de moltes persones a casa nostra”, i que, “sens dubte, canvien i canviaran encara més el perfil de les famílies”. Finalment ha dit que “per això hem proposat la realització d’aquestes jornades que ens permetran avaluar i reflexionar sobre aquesta normalització institucional de la vida de moltes parelles i famílies”.

Un any després de la modificació legislativa

Aquesta jornada, programada poc després de l’aniversari de la modificació del dret civil català per permetre l’adopció per part de parelles homosexuals i després d’haver-se aprovat la Llei de matrimonis homosexuals a l’Estat espanyol, ha comptat amb la participació de membres dels col·lectius homosexuals, investigadors socials, professionals i tècnics de l’àmbit de les famílies. L’objectiu principal de la jornada era poder realitzar una avaluació del funcionament d’aquest primer any de les reformes legals.

La primera taula rodona de la jornada, coordinada per la directora del Consorci Institut d’Infància i Món Urbà (CIIMU), Carme Gómez Granell, ha comptat amb la participació de la psicòloga responsable del Servei d’Assessorament Psicològic del Casal Lambda de Barcelona, Sílvia Morell Capel; la professora titular de dret civil de la Universitat Autònoma de Barcelona, Judith Solé Resina; el president del Casal Lambda, Josep Anton Rodríguez Collado; i el responsable del Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual de la Generalitat de Catalunya, Eugeni Villalbí i Godes.

La segona, coordinada pel director del Grup d’Estudis sobre Família i Parentiu de la Universitat de Barcelona (GEFP), Joan Bestard Camps, ha comptat amb la participació del doctor d’antropologia social de la Universitat de Barcelona, Xavier Roigé; i la presidenta de l’associació de Famílies Lesbianes i Gais (FLG), Elisabet Vendrell i Aubach; la presidenta de l’Associació de Mares i Pares de Gais i Lesbianes de Catalunya (AMPGIL) Esther Nolla i Miró; i la presidenta de l’Associació d’Ajuda a la Fertilitat-Genera, Diana Guerra Díaz.