La consellera de Benestar i Família, Anna Simó, ha proposat, aquesta tarda, en la reunió que ha presidit per abordar actuacions envers les famílies gitanes romaneses que viuen a Catalunya, la creació d’una taula de treball conjunta entre totes les administracions, entitats i organismes implicats.
Els objectius de la taula de treball han de ser:
Consens institucional en la diagnosi i l’anàlisi del fenomen de la immigració de les famílies gitanes procedents dels països de l’Est d’Europa. Disseny d’un Pla Integral d’Actuació a partir de les competències de cada Administració i de la col·laboració d’organismes i entitats implicades. Sensibilització de la societat per no fomentar pràctiques de mendicitat.Es tracta de donar resposta a un fenomen complex com és el de famílies immigrades d’ètnia gitana. Cal aclarir que no és un problema exclusiu de menors, ni tampoc de famílies romaneses. Són famílies d’ètnia gitana provinents de països de l’Est en general.
La problemàtica sorgida obeeix al fet que s’està davant d’un col·lectiu amb exclusió social, d’ètnia gitana i amb problemes d’immigració irregular. El plantejament de l’abordatge d’aquesta problemàtica, per tant, ha de ser doble: d’una banda, en l’àmbit de control, on es sumaran les actuacions de regularització de papers, de persecució de delictes, d’accions de repatriació, etc.; i de l’altra, en l’àmbit d’oferir alternatives per la integració: polítiques d’habitatge, de treball, de protecció de menors, etc.
Nombre de famílies gitanes romaneses a Catalunya
Municipi
Persones
Badalona
560
Barcelona
400
Hospitalet de Llobregat
48
Cornellà de Llobregat
8
Sabadell
58
Mollet
9
Sitges
5
Tarragona
60
Valls
22
Tàrrega
12
Deltebre
15
Tortosa
200
Amposta
14
Context de la població
La població gitana de l’Est va començar a arribar a l’Estat espanyol l’any 1999. La seva presència comença a ser significativa a Catalunya l’any 2001. Actualment, s’estima que viuen a Catalunya entre mil i dos mil immigrants de l’Est d’origen romaní. Si més no, es pot preveure en els propers anys un notable augment de la població per diferents motius, entre ells:
L’adhesió de Romania i Bulgària a la Unió Europea a 2007 Els reagrupaments familiars i les xarxes socials ja establertes al nostre paísEls Romà que viuen a Catalunya no han trobat les vies per a insertar-se a la nostra societat, la majoria viu en condicions de marginació i pobresa. Hi ha diferents barreres que aguditzen la seva exclusió i que s’han de treballar.
Assistents a la reunió
Persona
Càrrec
Jesús Solores
Director dels Serveis Territorials de Barcelona d’Interior
Albert Batlle
Secretari dels Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil
Ramon Martínez Deu
Secretari general del Departament d’Educació
Florín Àngelo
Cònsol de Rumania
Eduard Planells
Subdelegat del Govern a Catalunya
Teresa Font
Fiscal coordinadora de la Fiscalia de Família Protecció de menors
Ricard Gomà
Regidor de Serveis Socials de Barcelona
Eduard Tortajada
1r Tinent d’Alcalde de Badalona
Dolors Fernández i Bosch
Regidora de Serveis Social i Programa Dona de l’Hospitalet de Llobregat
Francesc Rodríguez
Director de VINCLE
Assistents del Departament de Benestar i Família
Persona
Càrrec
Anna Simó
Consellera de Benestar i Família
Montserrat Tur
Secretària de Famílies i d’Infància
Inma Pérez
Directora General d’Atenció a la Infancia i l’Adolescència
Francesc Simó
Director General d’Actuacions Comunitàries i Cíviques
Jordi Rustullet
Responsable de Proyectes Estratègics