El Departament de Benestar i Família aconsegueix un pacte amb l’Estat per a la modificació de les resolucions de reconeixement del grau de disminució. Malgrat que les actuacions que es porten a terme en matèria de valoració de grau de disminució es realitzen seguint la normativa estatal, la Generalitat té la competència del reconeixement del grau de disminució, que es realitza de forma anàloga a la resta de l’Estat.

Aquest reconeixement, tant si és provisional com si és definitiu, s’ha de revisar sempre per agreujament o millora de la persona d’acord amb el Reial Decret 1971/1999, del 23 de desembre, sobre el procediment per al reconeixement, la declaració i la qualificació del grau de disminució, d’acord amb l’article 105 de la Llei 30/1992, del 26 de novembre, sobre el règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Les resolucions de reconeixement del grau de disminució contemplen tres aspectes: el grau de disminució, la superació o no del barem que determina la necessitat d’assistència de tercera persona i la superació o no del barem que determina l’existència de dificultats per utilitzar transports públics col·lectius. Després del pacte que s’ha aconseguit, l’Administració de l’Estat s’ha compromès a no impugnar les valoracions de la Generalitat, la qual cosa permetrà millorar i flexibilitzar el reconeixement del grau de disminució i els barems que s’han d’aplicar.

L’acord propiciat pel Departament de Benestar i Família beneficiarà a tots els col·lectius de discapacitats de Catalunya. En els últims dos anys el Departament només té constància de l’existència d’un recurs presentat perquè aquesta mesura fos possible. Amb l’acord arribat amb el Govern espanyol es resol a favor d’aquest cas i de tots els que es puguin plantejar.

Amb la voluntat de millorar formalment les resolucions de reconeixement del grau de disminució —tècnicament sempre han estat correctes—, des de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials s’està impulsant la revisió dels documents que recullen les valoracions per especificar el caràcter definitiu o provisional de cadascun dels tres aspectes que marca la Llei.