Segons el protocol, està previst desenvolupar un Pla estratègic durant els anys 2007 i 2008, que permetrà posar en marxa l’experiència de l’assistent personal, que preveu la Llei de la Dependència d’àmbit estatal i la Llei de Serveis Socials, pendent d’aprovació en el Parlament de Catalunya.
Gràcies a aquesta experiència pilot, la Federació ECOM, amb la col·laboració de les entitats federades al territori, posarà un assistent personal a 50 persones amb disminució física d’arreu de Catalunya. En concret, està previst que els casos es distribueixin de la següent manera: 20 seran a Barcelona, 10 a Tarragona, 10 a Girona i 10 a Lleida. Aquesta experiència, que tindrà una durada de 18 mesos, tindrà el suport de Benestar i Família, que farà una aportació mínima d’1,7 milions d’euros. Per garantir l’èxit de la iniciativa, també es fomentarà la formació dels assistents personals i dels usuaris del servei.
D’altra banda, l’acord preveu la realització de dos estudis sobre el model d’atenció diürna a Catalunya. Un primer estudi permetrà conèixer el grau de satisfacció dels usuaris dels establiments socials destinats a les persones amb disminució física. És el cas de les llars residència, els centres residencials de suport extern i de suport generalitzat, els centres d’atenció especialitzada i els centres ocupacionals. El segon estudi, per la seva part, analitzarà les necessitats de canvis i millores per accedir a l’acreditació de centres, serveis i establiments.
Altres acords inclosos son l’establiment de les tarifes per a la compra de serveis, tant d’acolliment residencial, com diürn, per part de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, ICASS, adequades als costos de producció dels serveis. Així mateix, l’ICASS també es compromet a finançar el 50% dels costos d’inversió per a la construcció dels equipaments necessaris per donar resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu.