El Departament de Benestar i Familia, a través de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, ha adjudicat sis nous serveis de desenvolupament infantil i d’atenció precoç que aproparan el servei a uns 660 infants i a les seves famílies. Concretament els centres que es posaran en marxa són a les poblacions de Cambrils, Esplugues de Llobregat, Lleida (comarca del Segrià), Parets del Vallès, Sant Andreu de la Barca i Sant Celoni.La previsió de creixement és arribar a finals d’enguany amb quatre serveis més d’atenció precoç (Barberà del Vallès, el Masnou, Manlleu, les Borges Blanques i Banyoles) per tal que, pràcticament, totes les comarques de Catalunya disposin del seu servei.
El Departament de Benestar i Familia, a través de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials, ha adjudicat sis nous serveis de desenvolupament infantil i d’atenció precoç que aproparan el servei a uns 660 infants i a les seves famílies. Concretament els centres que es posaran en marxa són a les poblacions de Cambrils, Esplugues de Llobregat, Lleida (comarca del Segrià) , Parets del Vallès, Sant Andreu de la Barca i Sant Celoni.

La previsió de creixement és arribar a finals d’enguany amb quatre serveis més d’atenció precoç (Barberà del Vallès, el Masnou, Manlleu, les Borges Blanques i Banyoles) per tal que, pràcticament, totes les comarques de Catalunya disposin del seu servei. Aquests nous serveis atendran uns 660 infants i les seves famílies més a prop dels seus domicilis, que fins ara eren atesos en altres centres més allunyats dels seus domicilis.

Els centres de desenvolupament infantil i d’atenció precoç (CDIAP) van destinar l’any 2003 584.102 hores a atendre els infants i les seves famílies i a finals del 2005 la previsió és arribar a una atenció de 715.460 h; la partida als pressupostos per als CDIAP va passar de 9 milions d’euros el 2003, a 11 milions d’euros el 2004 i per enguany la despesa executada prevista és de 15 milions d’euros.

Des dels CDIAP es coordinen les actuacions assistencials i preventives adreçades als infants, des de la concepció i fins als 6 anys, que presenten algun trastorn en el desenvolupament o es troben en situació de risc de patir-lo, amb la intenció d’eliminar o disminuir els seus efectes, si és possible, mitjançant un tractament adequat. Els professionals del centre realitzen una tasca interdisciplinària que incideix simultàniament sobre els àmbits sanitari, social i educatiu, i va dirigida als infants i al seu entorn familiar i social.

Els CDIAP estan integrats al Sistema català de serveis socials, són públics i gratuïts i, amb la Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies, dins les mesures destinades a infants i adolescents, s’avança en la definició i l’abast dels serveis d’atenció precoç, passant de 0 a 4 anys a atendre infants de 0 a 6 anys, i es converteixen en serveis de caràcter universal i gratuït per als infants fins als sis anys i les seves famílies; un accés universal cap al qual s’avança des del 2004 amb l’increment d’hores als CDIAP existents i amb la creació de nous centres com aquests nous sis CDIAP adjudicats i els quatre posteriors dins d’aquest any 2005. L’acompliment dels objectius fixats aquesta legislatura pel que fa als CDIAP, la universalització i acostar-los al territori, serà un fet amb l’increment de recursos previst per a l’any 2006.

L’accés, mitjançant la universalització de l’atenció precoç, facilita que, des de qualsevol àmbit de la nostra societat, es pugui accedir a un centre de desenvolupament infantil i d’atenció precoç, que estan sectoritzats segons el territori.

Altres consecucions de la programació territorial 2004-2007 dels serveis socials especialitzats

El Departament de Benestar i Família, al llarg d’aquest 2005, ha presentant arreu de Catalunya als diversos sectors implicats, la programació territorial dels serveis socials especialitzats 2004/2007 centrant-la en la gent gran amb dependències, les persones amb discapacitats i les persones amb malaltia mental que necessiten suport social, a més de l’atenció precoç amb infants amb risc.

El full de ruta marcat per la consellera Simó en les diverses presentacions de la planificació territorial és "des del rigor, la planificació, la dotació de recursos sostenibles i el finançament d’un marc normatiu que doni seguretats a usuaris i usuàries, famílies, professionals, proveïdors, món local i a la mateixa Administració treballar incansablement per tenir una Catalunya socialment justa."

Les presentacions d’aquesta programació territorial, desenvolupada per l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), ha tingut àmplia acceptació tant per la necessitat d’afinar en l’accés als serveis, com per l’equilibri territorial que representa i pel seu creixement ordenat i sostingut, i ha de ser el fulla de ruta, no només per a l’ICASS, sinó també per a l’Administració local i, si així ho estima oportú, també per a la iniciativa privada, social o mercantil.

Si be la programació territorial abasta el període 2004-2007, ja es poden destacar les actuacions més rellevants,- a més de l’increment en l’atenció precoç-, que ha dut a terme el Departament aquest 2005:

.- 8 programes pilot engegats l’any 2005 en el mon rural pel que fa l’atenció diürna més adequada a les necessitats del territori .

.- un increment de 1.600 places en residència de gent gran, entre públiques i concertades

.- increment d’unes 264 places concertades en residències a discapacitats

.- Pel que fa al suport a l’autonomia de les persones amb discapacitat, hi ha hagut un increment de 814 persones destinatàries més pel que fa als ajuts periòdics o de serveis; així mateix en ajuts tècnics o puntuals, un increment d’unes 670 persones més, i, pel que fa a increment de suport econòmic a la llar, 1.429 persones més se n’han beneficiat.

 .- 166 projectes en curs com a inversions més rellevants respecte al total d’obra projectada per aquest any 2005 (d’aquest 166 projectes, 54 són de finançament a ens locals, 80 de finançament a entitats i 30 d’inversió pròpia)