La Festa del Comerç Just i la Banca Ètica, organitzada per SETEM en col·laboració amb Alternativa 3, Intermón Oxfam i FETS, és una activitat lúdica i educativa que vol potenciar el coneixement dels valors i les propostes del comerç just i les finances ètiques entre la població catalana, així com un model de consum més responsable.

En l'edició d'aquest any, Barcelona ha concentrat les activitats en un sol dia, diumenge passat 10 de juny a la Plaça de Catalunya. També s'han reforçat les festes a Girona, Tarragona, Lleida i Manresa per a completar un total de 65 poblacions catalanes que al llarg de dos cap de setmanes, fins al 16 i 17 de juny, acolliran activitats de la Festa.

El director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària, David Minoves, el director de l'Agència Catalana de Consum, Jordi Anguera, i el secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero, van encapçalar la representació de la Generalitat a la festa de Barcelona.

L'actor Roger Coma va fer la lectura del pregó a Barcelona, un text que assenyalava que "el consum crític i responsable implica reflexionar sobre les conseqüències dels nostres hàbits i plantejar-nos a qui estem beneficiant o perjudicant quan consumim".

La Festa del Comerç Just se celebra des de l'any 2000. Com a principal novetat d'aquest any se suma a la Festa l'associació catalana FETS - Finançament Ètic i Solidari, amb la intenció d'ampliar la temàtica de la Festa i donar a conèixer la Banca Ètica i el consum responsable d'instruments financers a la població catalana.

El Comerç Just és una forma alternativa de comerç que busca aconseguir unes relacions comercials més equitatives entre els països enriquits del Nord i els empobrits del Sud. Promou una relació comercial diferent que garanteix un nivell de vida digna per a les famílies del Sud, té en compte valors ètics i mediambientals, enfront dels criteris exclusivament econòmics del comerç tradicional.