El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joan Carretero, ha presentat aquest matí el Llibre blanc de la funció pública catalana’davant del Parlament i de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC). El conseller ha explicat que el Llibre’pretén analitzar la situació actual de la funció pública catalana i avaluar si respon adequadament a la gestió dels interessos públics del país.

A partir d’aquesta diagnosi, el Llibre vol formular objectius i propostes d’actuació amb la finalitat de promoure la definició d’un determinat model de funció pública. En aquest sentit, el conseller considera que cal un “marc normatiu propi” en matèria de funció pública per tal de determinar les polítiques més adequades i ajustar-les a la realitat nacional de Catalunya. Aquest marc normatiu hauria d’incloure totes les administracions públiques del país.

L’obra fa una radiografia detallada de la situació actual de la funció pública catalana amb l’objectiu de promoure la definició d’un model nacional propi que inclogui totes les administracions implicades. En aquesta línia, el Llibre xifra en 239.760 les persones que treballen a les administracions de la Generalitat, dels ens locals, de les universitats i dels ens parlamentaris. A més, s’estableixen tota mena de paràmetres (de gènere, per administració, per divisió territorial, per tipus de contracte, etc.) que permetran aplicar mesures concretes i polítiques específiques per a cada col•lectiu.

El Llibre inclou 88 recomanacions que serviran de base per elaborar un conjunt de mesures normatives, que s’hauran d’enviar al Parlament abans del final de la legislatura. Aquestes mesures tindran per objectiu la configuració d’un model organitzatiu i de gestió de serveis aplicable a totes les administracions públiques catalanes, que es caracteritzi per la seva adaptabilitat, flexibilitat i capacitat d’innovació. Tot plegat haurà de permetre satisfer les noves demandes socials i, alhora, garantir els serveis propis de l’Estat del benestar. Els tres eixos centrals d’aquest futur model són una funció pública catalana, professional i gestionada amb eficàcia.

L’origen del Llibre es remunta a la compareixença que el conseller va fer davant la Comissió d’Organització i Administració de la Generalitat i Govern Local el 12 de febrer de 2004. En aquella ocasió, Joan Carretero es va comprometre a elaborar un llibre blanc sobre la matèria com a pas previ a la concreció d’un conjunt de mesures normatives que permetin el disseny d’un model català de funció pública.

Per a la redacció del Llibre, el Departament de Governació i Administracions Públiques va demanar la participació de totes les persones i institucions que, d’una manera o altra, estan compromeses amb la funció pública. En aquesta línia, es va comptar amb la col•laboració desinteressada de col•lectius de persones que presten serveis a les diferents administracions catalanes, dels gestors de recursos humans, dels electes locals, dels alts càrrecs del Govern de Catalunya i dels òrgans directius de les universitats públiques, així com també dels agents locals. A més, es va fer una enquesta sobre l’opinió que els ciutadans tenen dels treballadors públics, que també s’inclou dins el Llibre blanc.