• El Pla d’Inversions preveu una aportació de 20,7 milions d’euros per posar al dia les instal·lacions i modernitzar l’estació. Es preveu la construcció d’un nou telecadira i d’un telecabina que connectarà el poble amb l’estació
• El Pla de Viabilitat estima que l’estació podria entrar en beneficis d’aquí a quatre anys. Es constituirà una societat mercantil propietària de l’estació en què hi participaran l’ICF, els agents locals i socis capitalistes privats
El conseller delegat de l’Institut Català de Finances, Josep Maria Ayala, ha explicat avui a la Junta d’Accionistes de Suport Group Consultor (SGC), la societat encarregada de la gestió d’Espot Esquí, que l’ICF destinarà fins a 2 milions d’euros per garantir la continuïtat de l’estació. Ayala els ha explicat que el futur d’Espot Esquí passa per posar en marxa un Pla d’Inversions i un Pla de Viabilitat. El primer, preveu inversions per valor de 20,7 milions d’euros que modernitzaran l’estació per garantir-ne la rendibilitat financera. El segon, preveu la creació d’una societat mercantil que serà la propietària de les instal·lacions i en què participaran l’ICF i socis capitalistes de caràcter privat. S’estima que l’estació entrarà en beneficis d’aquí a quatre anys.
El Pla d’Inversions, dissenyat per l’ICF i exposat avui a la Junta d’accionistes de SGC, preveu modernitzar i renovar totalment l’estació. Mantenint el domini esquiable, el Pla posarà al dia les instal·lacions existents per adequar-les a les actuals normatives de seguretat, així com per oferir un servei de major qualitat als clients. Per Ayala, per garantir el futur d’Espot Esquí és imprescindible fidelitzar el client i convertir-lo en un agent comercial positiu per a l’estació.
El Pla preveu inversions per valor de 20,7 milions d’euros que s’executaran en tres fases. Els dos milions d’euros que avançarà l’ICF permetran que la primera fase, vinculada bàsicament a la posada al dia de les instal·lacions, comenci a aplicar-se aquesta mateixa temporada. El Pla d’Inversions també preveu ajuts provinents del Pla de la Neu així com un crèdit de l’ICF per valor d’11, 8 milions d’euros.
El Pla conté cinc accions bàsiques: construir el telecadira “La Font” per substituir els remuntadors actuals; potenciar l’accés directe a les cotes Espot 1.500 i Espot 2000 amb un nou telecabina de dos trams que millorarà la connexió entre el poble i l’estació; millorar l’accés al cap de l’estació substituint els dos telesquís del bosc per un telecadira de quatre places; ampliar les zones d’innivació artificial; i reordenar, amb la construcció de nous edificis, les zones d’equipaments tècnics i de serveis als esquiadors.
Les noves instal·lacions permetran reduir les despeses d’explotació de l’estació i millorar-ne la productivitat. El disseny que s’ha pensat també permetrà combinar un creixement més ordenat amb el respecte al medi natural. En aquest sentit, el Pla d’Inversions preveu mantenir l’actual domini esquiable.
D’altra banda, l’ICF també ha elaborat un Pla de Viabilitat per assegurar la rendibilitat financera de l’estació. El Pla preveu la creació, de cara a l’any vinent, d’una societat mercantil en què l’ICF hi aportaria els actius de l’estació, valorats en cinc milions d’euros. A més, es donarà entrada socis privats que hauran de completar el capital d’aquesta societat amb tres milions d’euros addicionals. També es contempla la possibilitat que els agents locals (ajuntaments i empresaris de la zona) puguin entrar a formar part de l’accionariat de la companyia i/o participar en la gestió de l’estació, tal com han fet els darrers anys a través de la Societat Group Consultor.
El Pla de Viabilitat preveu, en cas que es donin les condicions plantejades, l’entrada en beneficis de l’estació d’aquí a quatre anys. L’any 25 es calcula que les instal.lacions podrien tenir una Taxa Interna de Rendibilitat del 7%.
ICF i Espot Esquí
L’antic propietari de l’estació Espot Esquí havia contret un deute amb l’ICF de 8 milions d’euros. Com a principal creditor i amb l’autorització del jutge, l’Institut en va assumir la gestió la temporada 2004-2005 que, al seu torn, la va cedir a la societat Suport Group Consultor (SGC). La temporada 2005-2006, l’estació va sortir a subhasta pública i l’ICF en va adquirir la propietat. En aquesta ocasió, va cedir la gestió a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, una empresa pública de l’administració catalana que té una llarga experiència en la gestió d’estacions d’esquí. Ferrocarrils va proporcionar el seu know-how a la societat SGC, que l’hivern passat també es va encarregar de la gestió d’aquest equipament clau per al dinamisme de la comarca.
A la reunió d’avui, hi ha assistit el Conseller Delegat de l’Institut Català de Finances, Josep Maria Ayala, el delegat del Govern de la Generalitata l’Alt Pirineu i l’Ara, Víctor Orrit, el responsable d’Espot Esquí, Joan Sala, i els membres de la Junta d’Accionistes de Suport Group Consultor, l’empresa constituïda l’any 2004 per empresaris i alcaldes del Pallars Sobirà per gestionar l’estació.