El Departament d’Economia i Finances gestionarà aquests nous projectes
La Comissió Europea ha aprovat per a aquest 2006 nou projectes d’inversió en abastament i sanejament d’aigua per a Catalunya amb un cost total de 675.013.310 euros. Aquesta inversió serà cofinançada entre la Generalitat i diners procedents del Fons de Cohesió de la UE, amb 241.755.699 i 433.257.611 euros, respectivament. Els nou projectes, que seran gestionats pel Departament d’Economia i Finances de la Generalitat i executats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’empresa Aigües Ter-Llobregat, es desenvoluparan a diverses àrees de les demarcacions de Barcelona, Girona i el Camp de Tarragona. Segons el calendari d’execució, les obres podrien acabar l’any 2008.
237 milions d’euros per a la construcció de la dessaladora de l’Àrea Metropolitana
Dels nou nous projectes aprovats per la Comissió Europea per a aquest 2006 i cofinançats per la Generalitat i la UE, l’empresa Aigües Ter-Llobregat n’executarà cinc. Amb una inversió de 533,8 milions d’euros, es realitzaran a les comarques del Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Maresme. Els projectes són els següents:
1. Construcció de la dessaladora de l’Àrea Metropolitana de Barcelona al terme municipal de Prat del Llobregat amb una inversió de 237 milions d’euros.
2. Complementació de la connexió entre les Estraccions de Tractament d’Aigua Potable d’Abrera i Cardedeu en el tram de Fontsanta i Trinitat. L’objectiu és incrementar la garantia de la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat de manera que els dos rius puguin abastir qualsevol municipi de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El cost total del projecte és de 151,9 milions d’euros.
3. Perllongament de la conducció Abrera-Fonsanta fins al Prat del Llobregat. Amb aquesta nova obra es persegueix optimitzar la gestió de l’aigua i limitar la necessitat d’aportacions externes. L’objectiu final és reduir l’impacte ambiental de les conques que cedeixen l’aigua a Catalunya. L’import total és de 31,5 milions d’euros.
4. Ampliació i millora del tractament a la potabilitzadora d’Abrera. Aquesta és una de les accions prioritàries que cal desenvolupar a les Conques internes de Catalunya amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua, reduir-ne les exportacions externes i prevenir inundacions. La despesa total d’aquest projecte és 65,5 milions d’euros.
5. Interconennexió de xarxes d’abastiment del Maresme Nord i Aigües Ter-Llobregat. La finalitat és garantir el subministrament d’aigua potable a 11 municipis del Maresme Nord fins al 2026. La inversió serà de 46,7 milions d’euros.
Els quatre projectes restants aniran a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua amb una inversió de 141,1 milions d’euros. Aquestes actuacions es realitzaran a les comarques del Solsonès, el Baix Llobregat, l’Anoia, el Vallès Occidental, el Tarragonès, el Baix Camp, el Maresme, Osona i les de la Costa Brava. Els projectes són els següents:
6. Increment del tractament en els sistemes de sanejament per a la millora ambiental i la qualitat de les aigües d’abastiment a la conca del Llobregat. L’objectiu és ampliar i millorar el funcionament i l’accés a les depuradores, i perfeccionar el sistema de recollida d’aigües residuals i de tractament de fangs. Aquest projecte es durà a terme a nou sistemes d’arreu de Catalunya: la Coma i la Pedra, Sant Corneli, Solsona-Olius, Vallvidrera, Abrera, Castellolí, Castellví de Rosanes, Carme i Vacarisses. La despesa total serà de 31,2 milions d’euros.
7. Reforç de l’abastiment de la Costa Brava Centre. Davant l’increment de la demanda, aquest projecte vol optimitzar la gestió de l’aigua a la zona central de la Costa gironina. La despesa serà de 56,2 milions d’euros.
8. Tractament de les aigües de les estacions depuradores d’aigües residuals de Tarragona, Reus, Vila-Seca i Salou. Aquesta acció inclou la instal•lació d’una sèrie de canonades de gravetat, sis estacions de bombeig i dues plantes de tractament terciari a les quatre estacions. La inversió serà de 41,759 milions d’euros.
9. Sanejament d’aigües urbanes i residuals urbanes a les conques internes de Catalunya. Això significa ampliar les Estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) de Tordera, Sils-Vidreres i Manlleu, i instal•lar col•lectors en alta de les connexions de la Canonja i Bonavista i del sector Est de Reus a la EDAR de Tarragona; construir una nova estació de bombament a la Pineda (Vila –Seca); i, finalment, millorar els col•lectors en alta de l’Atmella de Mar. El cost total de les sis actuacions serà de 11,9 milions d’euros.
2.870 milions d’euros del de Fons de Cohesió en el període 2000-2006
Un 65% del cost d’aquests nou projectes seran finançats per la UE, amb diners procedents del Fons de Cohesió. A finals del 2006, quan s’acaba l’actual període de programació del pressupost de la UE (2000-2006), Catalunya haurà rebut prop de 5.489 milions euros, 2.870 dels quals provenen del Fons de Cohesió. Aquest fons es destina exclusivament a finançar projectes de caràcter mediambiental i de xarxes transeuropees de transport.