Gràcies a aquesta línia, en dos anys ja s’han finançat 6.300 operacions de pimes i autònoms
El conseller d’Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, ha presidit aquest dijous la signatura entre l’Institut Català de Finances (ICF) i vint-i-quatre entitats financeres del conveni de finançament per al tercer tram de la línia de mediació de crèdit d’ICFcrèdit que enguany comptarà amb un pressupost de 250 milions d’euros, 25 milions més que el 2006. L’ICFcrèdit és una línia de préstecs i lísings que permet finançar, amb condicions preferents, projectes d’inversió a Catalunya. Gràcies a aquesta línia, en dos anys s’han finançat un total de 6.300 operacions de pimes i autònoms, d’un import mitjà de 67.000 euros. El perfil mitjà dels beneficiaris ha estat, en un 51,7% dels casos, el de petites empreses amb menys de 10 treballadors.
Les característiques del tercer tram d’aquesta línia que se signa avui són les següents: el crèdits tindran un tipus d’interès preferent de l’Euribor+0,40%, sense comissions d’obertura ni d’estudi, i un termini d’amortització de fins a 10 anys amb dos de carència. L’import màxim no podrà superar el 80% de la inversió total.
Els crèdits es comercialitzaran a través de la xarxa d’oficines de les vint-i-quatre entitats financeres que han signat el conveni amb l’ICF. ICFcrèdit es pot sol·licitar en prop de 7.000 punts de venta distribuïts arreu de la geografia catalana. En cas de necessitar garanties addicionals, l’operació podrà ser avalada per Avalis, SGR la societat de garantia recíproca de Catalunya en la qual hi participa la Generalitat.
L’ICFcrèdit és una iniciativa que s’emmarca en l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, dins del capítol dedicat a la millora del finançament de l’activitat empresarial.
Dos anys d’ICFcrèdit
Del conjunt d’operacions formalitzades fins ara, el 40% han estat de lísing, mentre que la resta han estat préstecs directes. Dels 425 milions d’euros de finançament atorgat, que suposen un volum agregat de 722 milions d’euros d’inversió total, la maquinària concentra el 70%.
Pel que fa al perfil de les empreses, més del 50% han estat autònoms o microempreses, és a dir, de menys de 10 treballadors, i en el 45% del casos de negocis de nova creació, o d’empreses joves.
Per sectors d’activitat, la indústria, i el comerç, la hostaleria i el turisme són els més actius en la contractació d’aquest producte, ja que en conjunt suposen gairebé dos terços del total. Gràcies a la col·laboració de les entitats financeres que faciliten la distribució d’aquesta línia, prop de la meitat dels 425 milions finançats fins a la data, s’han destinat a projectes fora de l’àmbit metropolità. Aquest fet ha permès a l’ICF apropar-se a les empreses d’arreu del territori, tot posant al seu abast instruments de finançament perquè es puguin internacionalitzar i millorar la seva competitivitat.
Entitats signants A banda del conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, del Secretari d’Economia de la Generalitat, Andreu Morillas, i el conseller delegat de l’ICF, Josep Maria Ayala, a l’acte de signatura d’avui també han assistit els representants de les següents entitats:
BBVA
Banc Sabadell
Caixa d’Estalvis i Pensions
SCH
Caixa Catalunya
Banesto
Banco Pastor
Caixa Tarragona
Caixa Laietana
Caixa Manresa
Caixa Sabadell
Banco Popular Español
Caixa Terrassa
Caixa Girona
Caixa Manlleu
Caixa Penedès
Deutsche Bank
Banco Guipuzcoano
Barclays
Caja Madrid
Bankpime
CAM
Bankinter
Lico Leasing