El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha dit avui que tant el president d’Endesa, Manuel Pizarro, com el de Red Eléctrica de España, Luis Atienza, van reconèixer en la seva compareixença al Parlament de Catalunya “que les inversions en el sistema elèctric de Catalunya són insuficients”. En declaracions a la Cadena SER, Castells ha indicat que les inversions en la xarxa de subministrament elèctric “han augmentat en els darrers anys, però encara no són suficients”. El conseller ha recordat que Fecsa Endesa és la màxima responsable del subministrament elèctric i de la seva qualitat, i que el propi president de la companyia va admetre que “existeix un problema seriós d’inversió i de qualitat del servei. Que han augmentat les inversions? És veritat. Que segueixen essent insuficients? També és veritat, i el primer que ho va dir, i de diverses maneres, va ser el sr. Pizarro”. El responsable de la política econòmica del govern ha assenyalat que “les mateixes tarifes que serveixen d’explicació al sr. Pizarro per a justificar una inversió insuficient no impedeixen, en canvi, obtenir importants beneficis ni repartir elevats dividends”.

Segons Castells, l’actual situació de les infraestructures és “una situació específica i singular de Catalunya, fruit d’un dèficit crònic d’inversions de l’Estat”. El conseller ha recordat que “des del 1990, i excloent les inversions en el TGV, Catalunya ha rebut entorn d’un 10% del total de la inversió de l’Estat en matèria d’infraestructures, mentre que la seva població suposa més d’un 16% del conjunt i el seu PIB és entre un 18% i un 19% del total”. Per solucionar-ho, Castells ha subratllat que el Estatut “és una base molt sòlida per negociar la inversió de l’Estat a Catalunya, ja que la disposició addicional tercera estableix que aquesta inversió ha de ser equivalent al pes que Catalunya té a Espanya en termes de PIB”, i ha demanat al Govern central “voluntat política i valentia per dur-lo a terme”.

En aquest sentit, el responsable de la política econòmica del govern s’ha referit als diferents problemes que han afectat les infraestructures catalanes en les darreres setmanes constatant que “són certs, no són fruit de la imaginació dels catalans”, i ha titllat de “demagògia” les acusacions de victimisme cap a la societat catalana. “S’han acumulat els dèficits d’inversió de tots aquests anys i ara en veiem els resultats. La situació actual és dolenta per Catalunya, però també per Espanya, ja que en som el principal motor econòmic”, ha argumentat Castells.

Per tal de retornar la confiança als ciutadans, Castells ha apel·lat a la unitat a l’hora d’afrontar els problemes. “Amb independència de qui tingui la responsabilitat competencial, quan hi ha problemes els ciutadans miren cap al seu govern, i això constata, en certa manera, l’èxit de l’autogovern”, ha declarat el conseller. “Però quan ens passem les culpes els uns als altres en lloc de treballar per resoldre els problemes és quan es produeix el divorci: a un costat els ciutadans, i a l’altre els polítics barallant-nos. I això és perjudicial, perquè genera desconfiança, distanciament, escepticisme i desafecció de la política, i ho hem d’evitar”, ha conclòs Castells.